[一般問題] 點解會有480同512g ssd之分?

點解有啲廠商唔出512,而去出480gb ?

via HKEPC Reader for Android

回覆 1# takayo72

可能480係除1024計,
512係除1000計!
奸商技量!

回覆  takayo72

可能480係除1024計,
512係除1000計!
奸商技量!
big_nature 發表於 2015-12-29 15:20

唔係,多數都係可用空間用1000計

其實有三種
512, 500 同480
三種嘅NAND SIZE都係一樣,都係512 GiB
500係用左~9% OP 後嘅GB SIZE
480就係用左~12% OP後嘅GB SIZE

因為二進位的關係

少左的部份用作 over-provision,提升效能及耐用度
http://www.kingston.com/tw/ssd/overprovisioning

有部份用 MLC NAND 的 SSD 會畀盡 512GB,
相反大多數 TLC SSD 都需要較大的 over-provision,所以只有 480GB 可用

少左的部份用作 over-provision,提升效能及耐用度

有部份用 MLC NAND 的 SSD 會畀盡 512GB,
相反大多數 ...
eo38cl 發表於 2015-12-29 15:40

唔係,基本上唔會有SSD 係無OP嘅
而且通常高階嘅OP會多啲..因為OP多會快啲
就好似EXTREME PRO,就係12% OP..所以佢地係480GB
MX200嘅500GB 就係9%OP,佢地嘅NAND SIZE係一樣嘅,都係512GiB

512GB SSD 係有 550GiB
多左果 D 拎左去做OP = 7%
500G 就 係 9%
而 480G 就係 14%
糖蓮子 發表於 2015-12-29 15:50

唔係,啲512GB 都只係得512GiB
未見過有550GiB 嘅SSD

GB 係唔同GiB 架..512GB 同550GiB點止差7%..