[技術討論] P記SSD的軟件同firmware......都係少掂為妙......

尋日手多多安裝左PlexTurbo_3.0.0.6
結果今朝連個window都炒埋.....開都開唔到機
開機同我無限loop開機關機
原先諗住PlexTurbo減少寫入
結果......因要爆返個種同試野多左2TB寫入
好恐佈
好在仲有trueimage同後備os ssd......

ssd cache除左跑分快, 唔覺有咩用
成日就住唔比SSD寫入咁多, 好無癮
依家SSD平到乜咁, 實在無必要咁惜佢用

ssd cache除左跑分快, 唔覺有咩用
成日就住唔比SSD寫入咁多, 好無癮
依家SSD平到乜咁, 實在無必要咁惜佢用 ...
唐賓南紀念中學 發表於 2016-1-2 00:22

同意...CACHE 用落真係唔覺快左
而且而家啲SSD 可以寫咁多TB..一般用根本用唔晒

開機同我無限loop開機關機 ...
henrietta 發表於 2016-1-1 23:24

之前都諗住買m6p玩,好彩最尾冇入

開機同我無限loop開機關機 ...
henrietta 發表於 2016-1-1 23:24

共係software driver撞左的話,用Windows內置的系統還原功能,還原返安裝software前的狀態已可解決問題,唔需要重裝

共係software driver撞左的話,用Windows內置的系統還原功能,還原返安裝software前的狀態已可解決問題, ...
idolclub 發表於 2016-1-2 02:21

還原不能,都係撞

之前都諗住買m6p玩,好彩最尾冇入
IT.fans 發表於 2016-1-2 01:01

m6p現在冇乜優勢
千四蚊已有sandisk extreme pro 480GB......
m6p 256GB都要一千蚊

m6p現在冇乜優勢
千四蚊已有sandisk extreme pro 480GB......
m6p 256GB都要一千蚊
henrietta 發表於 2016-1-2 09:24

有,m6p 快啲啲㗎,但要大嘅同保養,都係會走去買 extreme Pro. 要快嘅,千—二三蚊會走去買SM951 AHCI………

之前plextor M3P到M5P—直有買嚟用,但到M6P之後技術發展好似慢左,轉左會。而M7系列更—直只聞梯響.............

有,m6p 快啲啲㗎,但要大嘅同保養,都係會走去買 extreme Pro. 要快嘅,千—二三蚊會走去買SM951 AHCI ...
joelai0405 發表於 2016-1-2 10:10

有感 m3p 係佢頂峰, 之後無突破.

M5p 玩換料, m6p 更奶屎, 一代不如一代

去到 pcie 更無招架之力