[技術討論] 點解以前M4出了無耐,D人就吹到天上有地下無???

結果我買左兩隻行RAID0,真係好正,用左6年都未壞

當時D人點知呢隻是正野呢?

如果我明白D人以前係點睇,或者可以估到而家有乜正野

以前牌子少, 打手可集中做野

結果我買左兩隻行RAID0,真係好正,用左6年都未壞

當時D人點知呢隻是正野呢?

如果我明白D人以前係點睇,或者 ...
umvue 發表於 2016-1-8 20:27

根本冇咩所謂「技巧」去分辨
正如賭馬,一場十隻馬隻隻都有人買,實有一隻會跑贏
1000個人去靠估咁買,咁跑贏果隻就會有100個人買,係咪代表果100個人好醒目?

當時OCZ既Vertex 3等都唔少人追捧
PCEVA話佢係白牌nand時仲有唔少人質疑(我都係其中之一)
然後咪爆鑊……

另外當時選擇比較少都係原因之一

而且SSD壞既比率冇你想像中咁大
例如兩隻牌子,A牌五年內1%機率壞,B牌五年內5%機率壞
你買兩隻B牌,依然有9成以上機率可以5年內兩隻都唔壞
但你係forum,會見到B牌比人媽叉到飛起,鬧佢既post係A牌既5倍
畢竟forum上話壞左既人都只係一小部分消費者,冇壞果D你唔會睇到

利申:仲用緊M4 64G,另有一隻ADATA SP600 128G

睇controller , 果陣個controller牌子出左幾代都stable

睇controller , 果陣個controller牌子出左幾代都stable
silvermyfd 發表於 2016-1-9 01:10

咁最新的CONTROLLER有那一個前几代較STABLE?

根本冇咩所謂「技巧」去分辨
正如賭馬,一場十隻馬隻隻都有人買,實有一隻會跑贏
1000個人去靠估咁買,咁跑 ...
FlyingForever 發表於 2016-1-9 00:46

我都係M4 64G,呢隻真係上得神枱

Crucial M4 (Marvall 88SS9174) -> Plextor M5 Pro, Crucial M500 (Marvell 88SS9187)

Plextor M5 Pro和Crucial M500也很STABLE嗎?

Plextor M5 Pro, Crucial M500 (Marvell 88SS9187) -> Crucial MX100, MX200 (Marvell 88SS9189)

最新就是MX100,MX200了

回覆 1# umvue

1. Good controller, although a good controller alone is not sufficient (e.g. P brand)
2. M4 did have a serious firmware bug of 5184 hours, although it was quickly fixed

If you like M4, you may consider MX200, but beware of dealer quality of warranty service.