[技術討論] SSHD raid 5

有無師兄係用緊SSHD 黎行raid 5呢?速度如何呢

除非經常需要讀取某些固定的資料,SSHD才會把這些資料儲存在SSD部份內,否則,只係一隻普通的HDD的表現,速度上的幫助可能並不太明顯。

除非經常需要讀取某些固定的資料,SSHD才會把這些資料儲存在SSD部份內,否則,只係一隻普通的HDD的表現,速 ...
diy-apprentice 發表於 2016-2-3 21:21

我頭先睇過旺電有間賣seagate SSHD 4TB $1200到~好似幾底,有點心動想買3隻黎行Raid 5,不過seagate好似唔多穩定!

除非你想做第一勇士,否則你能否鎮得住死雞個名,係一個疑問和挑戰!

我頭先睇過旺電有間賣seagate SSHD 4TB $1200到~好似幾底,有點心動想買3隻黎行Raid 5,不過seagate好似 ...
kan2816 發表於 2016-2-3 21:38

行RAID起碼要用NAS版

行RAID起碼要用NAS版
AC360 發表於 2016-2-3 23:23

行RAID唔一定要用NAS 版,你可以死雞+WD+東之各一隻都無問題

除非你想做第一勇士,否則你能否鎮得住死雞個名,係一個疑問和挑戰! ...
diy-apprentice 發表於 2016-2-3 21:47

我有8隻死雞服役中,超過二年都無問題

=.= 發表於 2016-2-4 01:30
師兄你係咪8隻行raid card??

師兄你係咪8隻行raid card??
kan2816 發表於 2016-2-4 01:51

係,8 x 3TB RAID 6

至於SSHD 我覺得實用性不大 , 不如搵隻SSD 專門做cache仲好

=.= 發表於 2016-2-4 01:30

咁你算係好彩了,你睇下其他人的feedback,中伏的機會率好過的。:dev: