[技術討論] SSD唔可以徹底刪除資料?

回覆 1# henry1664

有加密功能嘅SSD可以隨時改Key,入面啲野就解密唔到。

回覆 3# henry1664
入面啲野好重要就應該全碟加密,有好多開放源碼嘅軟件可以做到。

咁驚就把壞的SSD拆出來,每粒IC用鎚仔打碎佢啦。

回覆 2# harryytm

但據知要軟硬配合.

寫入多幾次得唔得
洗手間 發表於 2016-2-15 07:56

未必得,因為底層做wear leveling,你寫多幾次可能寫左去唔同位,覆蓋唔到

via HKEPC Reader for Android

回覆  henry1664
入面啲野好重要就應該全碟加密,有好多開放源碼嘅軟件可以做到。 ...
harryytm 發表於 2016-2-14 02:25

未必得,因為底層做wear leveling,你寫多幾次可能寫左去唔同位,覆蓋唔到

via HKEPC Reader for Androi ...
FlyingForever 發表於 2016-2-15 10:10

That means as long as we have written something very important onto the SSD on day one w/o encryption, no matter what we did thereafter (such as volume encrypt), that piece of information could still be there ??  Please clarify.

via HKEPC Reader for Androi ...
FlyingForever 發表於 2016-2-15 10:10

寫滿佢都唔得咩?例如原先128GB,我刪除晒之後,再寫128GB無關痛癢的AV檔案落去,唔通佢有額外的128GB位置收埋可以容納這些新檔案?假如無的話,這新寫入的檔案就肯定overwrite晒先前的資料啦。