[測試] SSD未必越晚出的越好:三星sm84快過Crucial MX200

SSD未必越晚出的越好,沒想到晚出的Crucial MX200,會慢過三星的SM84。

Samsung sm84 SSD,Dell購買

Crucial MX200 SSD,電腦市場購買。

何謂好?
比較慢=唔好?

兩碟都保5年,速度快的,自然就好一些!

5年內萬一壞掉了,購自dell的三星ssd是dell工程師親自上門更換,crucial mx200 ssd還要本人親自拿去維修站。

雖然使用過程中,感覺不到差距,但測試數字顯示還是samsung sm84 ssd好一些!

兩碟都保5年,速度快的,自然就好一些!

5年內萬一壞掉了,購自dell的三星ssd是dell工程師親自上門更換,c ...
mrzj 發表於 2016-3-18 13:51

Read係Crucial快, Write係Samsung快
就以上圖表黎講, 唔覺得MX200同SM84速度有乜明顯分別

另外, SSD剩低既容量會影響速度

除左跑分!感覺分唔分到先

其實ssd規格相若的話基本上都係早出既好...
越遲出既顆粒越差 (slc VS mlc vs tlc, 舊長命大制程vs新短命細制程)

回覆 4# mrzj

其實crucial mx200 都唔係認真行快既路線
對我黎講佢係綜合比較好就可以了
仲有就係唔同測試軟件夾唔同ssd controller都可以有差別, 可以試埋as ssd
同埋MX200 既4K read 一定唔止20MB/s, 我果隻用asssd 測係32MB/s 左右