[一般問題] 請教 SSD Hardware ID......

請教,

例如  同牌子,同系列,同型號,
只不同容量,
hardware ID 會唔會一樣,
即使換了較大容量的 SSD 也不會影響 Windows 10 activation?

Samsung 256GB SSD
SSD MZNLN256HCHP

Samsung 512GB SSD
SSD MZNLN512HCHP

請教,

例如  同牌子,同系列,同型號,
只不同容量,
hardware ID 會唔會一樣,
即使換了較大容量的 SSD ...
red_devil 發表於 2016-4-23 05:01

S/N唔同,ID肯定唔一樣

換SSD唔會有影響

S/N唔同,ID肯定唔一樣

換SSD唔會有影響
idolclub 發表於 2016-4-23 17:54

謝回覆,
想搞清楚,因為昨日 M*cros*ft
support 電話同我講 Win 10 不同於 Win 7,
是認 hardware ID,

所以 hardware ID 一變,
Win 10 就再 activate 唔到,
== SSD 都唔換得(除非真係換一模一樣),
只有換(加)RAM 冇所謂。。。

。。。。。。。

認hardward id不等於全部機所有device既hardware id都包括在內

認hardward id不等於全部機所有device既hardware id都包括在內
KinChungE 發表於 2016-4-23 19:39

美國forum 都說只有換 motherboard 會影響,
其他(CPU, SSD, HD, RAM) 應該冇問題。

但他是 M*cros*ft 職員,
強調 Win10 不同 Win7(Win7 就只要唔改 motherboard 都冇問題),
所以仍模糊。。。。

美國forum 都說只有換 motherboard 會影響,
其他(CPU, SSD, HD, RAM) 應該冇問題。

但他是 M*cros*ft  ...
red_devil 發表於 2016-4-23 19:53

加RAM同換HDD都唔會有影響,或者說換了啟動仍是有效的

加RAM同換HDD都唔會有影響,或者說換了啟動仍是有效的
idolclub 發表於 2016-4-23 20:00

他亦說 SSD hardware ID 不同於 HD,
所以SSD 唔換得。。。
(我只是照話轉述)

所以我便想在 SSD這裡討論一下。。。

Win 7 / 8 / 10無問題

如果壞HDD換新HDD要re-activation,MS Support Telephone Hotline會好忙