[技術討論] ssd 唔夠用想買1tb MLC係穩定d 有咩介紹 mlc 快

ssd 唔夠用想買1tb   MLC係穩定d   有咩介紹    mlc  快

asus  b85 pro  

i7  4770

ddr1600  32gb

gtx770  4gb   

我係ssd  係san disk  sdssd h2256g

ssd 唔夠用想買1tb   MLC係穩定d   有咩介紹    mlc  快

用TLC
TLC 用 MLC mode

用TLC
TLC 用 MLC mode
henrietta 發表於 2016-5-20 09:36

c兄簡單d講係MLC和TLC

裝甲車 發表於 2016-5-20 09:47

即係TLC

asus  b85 pro  

i7  4770

ddr1600  32gb

gtx770  4gb   

我係ssd  係san disk  sdssd h2256g

即係TLC
henrietta 發表於 2016-5-20 09:51

裝甲車 發表於 2016-5-20 10:15

Samsung 850 pro

裝甲車 發表於 2016-5-20 09:47

TLC本身係唔夠MLC快既 E+市面上既TLC 係用自身既容量去RAID黎做缓存 扮MLC既速度 一係用RAM做缓存  平時用你唔覺有咩分別 到傳輸文件既時候 唔知到咩情況 幾多GB/S 定唔知點樣就會降速 仲衰過舊式硬碟

呢到有講 我本身都用開兩隻M550行RAID 但我發覺 又要錫住佢唔BT得 係隻1TB硬碟裝過去都係慢 諗住入多兩隻平平地行RAID BT

呢到有講TLC  http://forum.51nb.com/thread-1634030-1-1.html

TLC本身係唔夠MLC快既 E+市面上既TLC 係用自身既容量去RAID黎做缓存 扮MLC既速度 一係用RAM做缓存  平時 ...
devilcat1 發表於 2016-5-20 18:07

用  MLC 1 tb  有咩好介紹