[一般問題] 我想問samsung V-Nand 950 pro 或 951 pcie

我而家個MB係用asus z170m plus
1.如果用samsung V-Nand 950 pro  m.2 SSD可唔可以用nvme行啊?
2.如果用samsung 951  m.2 SSD可唔可以用pcie嚟行啊?
以上要求我要m.2介面,不要PCIE介面

回覆 1# cpn

1~我自己都係用950 裝返佢官方個NVME軟件就OK

2~好似底版SET返 M.2 PCIE就OK 原本應該係 M.2 SATA

950同951都好似係行PCIE X4

1. 950 pro 只能行 nvme mode,一定要 MB support.

2. 951 可以用 PCIE -> m.2 卡插  pcie slot. 不一定  boot 到機。

950PRO 裝DRIVER就得
不過食左你2個SATA位

950PRO 裝DRIVER就得
不過食左你2個SATA位
cscscss 發表於 2016-5-23 10:13

我講M.2頭啊!

我講M.2頭啊!
cpn 發表於 2016-5-23 12:48

M.2行PCIE X4 會食2個SATA
我塊GENE插950PRO食左SATA 5同6

我而家個MB係用asus z170m plus
1.如果用samsung V-Nand 950 pro  m.2 SSD可唔可以用nvme行啊?
2.如果用sa ...
cpn 發表於 2016-5-23 00:58

唔急用可以等東豬(OCz)
有測試温度差一倍有多

http://www.hkepc.com/14001/%E6%9 ... ONIX_480GB_PCIe_SSD

唔知樓主想要什麼效能, 上面個report個write 效能好勁咁, 會唔會考慮下?
當然價錢都...

係喎, 樓主要M.2介面, 睇錯

唔知樓主想要什麼效能, 上面個report個write 效能好勁咁, 會唔會考慮下?
當然價錢都...  ...
atenza 發表於 2016-5-23 16:11

M.2 wo細佬… 你貼咁大張野又行得唔是快…