[購買問題] SSD 行 Linux OS 求推介

行 Linux, OS partition, ext4 / btrfs, 320GB 夠哂, 求推介

就咁用啫,無需要特別推介啩。

唔喺C,就喺I、S、K。。。呢d牌子

行 Linux, OS partition, ext4 / btrfs, 320GB 夠哂, 求推介
penguinsam 發表於 2016-5-24 11:06

行Linux,盡量避開Crucial

行Linux,盡量避開Crucial
idolclub 發表於 2016-5-24 22:56

想請教吓,何解行Linux,要避開用Crucial SSD?

想請教吓,何解行Linux,要避開用Crucial SSD?
高登阿伯 發表於 2016-5-24 23:27

Crucial部份SSD個firmware唔適合行Linux,要用Crucial行Linux,事前一定要check清楚個firmware行linux有冇問題或有什麼問題,要避開個bug

除左Crucial,Samsung早前既部份SSD都係唔適合行Linux

Crucial部份SSD個firmware唔適合行Linux,要用Crucial行Linux,事前一定要check清楚個firmware行linux有冇 ...
idolclub 發表於 2016-5-24 23:36

吓,有firmware唔適合行Linux,難怪要避用Crucial。

多謝指教。

回覆 5# idolclub

C HING能否告知在哪裡可以搵到呢方面知料!

回覆  idolclub

C HING能否告知在哪裡可以搵到呢方面知料!
xyy 發表於 2016-5-24 23:40

唔少討論Linux或Linux Kernal既forum都有講,最簡單既做法係google你打算用既SSD型號,睇下有冇關於Linux方面既bug,大部份都係同TRIM有關。

如有問題一係就等SSD廠去upgrade firmware,一係就等linux upgrade去避開佢,唔一定係Crucial,其他牌子都一樣有可能出事

回覆 8# idolclub

謝 C HING!

吓,有firmware唔適合行Linux,難怪要避用Crucial。

多謝指教。
高登阿伯 發表於 2016-5-24 23:39

有問題既通常都係家用型號,企業版就好少會出事,因為企業版天生就預你會行linux,所以會特別針對linux環境黎做測試,而家用型號一般都只會針對Windows做測試