[產品資訊] 三星全新512GB NVMe SSD細過一蚊銀

三星全新512GB NVMe SSD細過一蚊銀

Ultrabook、變型平板大行其道,喺優先壓縮機身體積嘅大前題下,各廠商絞盡腦汁擺放硬件。三星宣布一款最新研發嘅NVMe SSD進入投產階段,月尾陸續供貨,其體積僅為20 x 16 x 1.5mm,重1g,下半年推出嘅電腦產品或會見到佢身影。
該款NVMe SSD型號為PM971,係業界第一款利用BGA封裝技術生產嘅NVMe SSD。內裡包含16枚48層256Gb V-NAND快閃晶片、1枚20nm 4Gb LPDDR4 DRAM晶片,以及1個高效能控制器。大小約等如傳統2.5吋SSD百分之一,或M.2 SSD五分之一。效能較普通SATA SSD多兩倍,透過啟用三星TurboWrite技術讀寫速度分別達1,500MB/s及900MB/s,傳輸一套5GB高清電影只需3秒,下載亦只花費6秒。

香港1蚊銀直徑大約25mm,呢款SSD細成點可想而知。三星暫時會生產128、256、512GB三種容量,新聞稿無提及訂購廠商名單,但外間估計新MacBook好大機會首先採用。

http://www.hkgolden.com/articles/article.aspx?id=22179&catid=26

好快SSD同Ram一樣跌價  

又快又細

NVMe SSD.jpg

macbook頂配賣到30000蚊部

macbook頂配賣到30000蚊部
tompkyou 發表於 2016-6-2 00:04

30000蚊我覺得啲人寧願買macbook pro retina 都唔買macbook

good,it s too good for promoting goods

好想睇chipworks拆
不過唔知佢散熱點搞

950 pro 打下機已經去到70度
呢粒會唔會直上100

bga即係玩板載?
唔板載咪又要加pcb就唔會咁短

via HKEPC Reader for Android

好堅正, 進步咁多. 其它 flash 廠點算, 呢場戲好睇

粒 Chip 會唔會平過 "1080" "1070"

bga即係玩板載?
唔板載咪又要加pcb就唔會咁短

via HKEPC Reader for Android
gbaxp 發表於 2016-6-6 17:34

可以用黎出2242架嘛....