[開箱] 平價M.2 SSD 測試

早排見Samsung SM951 256GB (NVMe 版) 幾平, 所以買左張黎試下.
速度同預期中差唔多. 希望之後既SM961/960 series 有官方spec 咁勁.

M.2 slot 係底板背面, 就咁打開側板就裝到, 幾方便.

AS-SSD benchmark 呢個分可以接受
SM951 AS SSD.png

ATTO disk benchmark
SM951 ATTO.PNG

#15 既CrystalMark 測試

早排見Samsung SM951 256GB (NVMe 版) 幾平, 所以買左張黎試下.
速度同預期中差唔多. 希望之後既SM961/960  ...
Answer 發表於 2016-6-4 19:36

唔錯喎, 要幾錢?

唔錯喎, 要幾錢?
nnd 發表於 2016-6-4 19:59

喺外國買, 折番港幣$1050 左右

回覆 1# Answer

咩 Motherboard?

回覆  Answer

咩 Motherboard?
A_C 發表於 2016-6-4 21:56

Gigabyte GA-H170N-WIFI

放 MB 背面係方便,但個度冇咩空間,又冇對流,呢隻野全速運作成 110 C。小心小心。

放 MB 背面係方便,但個度冇咩空間,又冇對流,呢隻野全速運作成 110 C。小心小心。 ...
analog 發表於 2016-6-5 14:23

yes, 不過我用ITX 箱, 前面都差唔多

其實我想問下用你呢隻 同我用軟件加速隻ssd有好大分別?

其實我想問下用你呢隻 同我用軟件加速隻ssd有好大分別?
測試部 發表於 2016-6-5 16:48

冇乜留意軟件加速ssd 呢方面, 但以FancyCache 為例, check 左下佢其實係將啲files cache 入RAM, 所以理論上cache 左既files 會有RAM 既速度. 冇cache 既files 應該同就咁係SSD access 一樣.