[操作疑難] [已解決]SSD 待機寫入問題

SSD 待機寫入問題
我唔知點解我就算待機咩都唔做,佢都一直自動寫入中, 但我都熄左好多程式,都仍然KEEP 住寫入中, 請問係正常嗎?
我用Crystal DiskInfo Check SSD 睇累計寫入 , 大約每大約45MINS 就會寫多左1GB ( 待機狀態 )

Process Monitor
https://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/processmonitor
系統管理員身分執行
監視一段時間後
Process Monitor --> Tools --> File Summary

慢慢研究

回覆 2# mpegdecoder

Thank you 解答
但我依然唔係太明~ 其實佢每秒都一直寫緊野係正唔正常

我入左安全模式再睇 , 就一切正常

已解決, THX !!
正實係Corsair 個水冷software 問題, 佢不斷寫入

已解決, THX !!
正實係Corsair 個水冷software 問題, 佢不斷寫入
cyrus97284 發表於 2016-6-6 21:48

咁可惡

已解決, THX !!

水冷寫D乜資料!?

水冷寫D乜資料!?
big_nature 發表於 2016-6-7 17:13

唔知係LOG定乜
但嗰陣我發覺佢個嘢係用好多CPU,所以關左

已解決, THX !!

請問你點樣發現係呢一個software 既問題?用到咩程式去偵測?

請問你點樣發現係呢一個software 既問題?用到咩程式去偵測?
Fanolian 發表於 2016-6-7 17:22

Corsair Link Forum有講,最新Link軟件可以關咗寫Log呢個task: