[技術討論] 隻SDD將近用滿....點加多隻SSD落去同一個C:

教教我,,唔該,,裝得太多GAME...
點樣加多隻SSD落去增加C盤容量
咯該曬師兄...

Game install location change to new ssd drive

買隻大D,放咗隻細

5想重新裝過,唔該..

5想重新裝過,唔該..
cat6 發表於 2016-6-8 21:32

用clone就可以啦,很多ssd都有附送clone軟件,小過大很易

用clone就可以啦,很多ssd都有附送clone軟件,小過大很易
blackkh 發表於 2016-6-8 21:47

c兄我隻ssd  256gb   win 7過洛  1 tb ssd   用咩軟件過

c兄我隻ssd  256gb   win 7過洛  1 tb ssd   用咩軟件過
裝甲車 發表於 2016-6-9 00:45

http://blog.xuite.net/yh96301/bl ... um+Reflect+Free+5.3

其實由小過大隻隻都沒問題,你買1tb ssd應該有附送clone軟件,你用全碟clone就可以,有些在clone時可以加大c driver容量,如minetool(我未用過),但我通常在clone完就入磁碟管理,點c driver選延伸此分區,如想延伸10g就輸入10,000,如此類推,淨下來就創造回一近分區就可以,但祇clone,其中一分區而c driver又大過被過ssd就比較煩,要壓縮c driver不能大於ssd,我用過幾隻,祇有上面軟件淨clone  c driver+100m分區可以開到機的,其他要入windows安裝碟修復才可以

唔set drive name 將新個drive 當一個folder attached 落個c就得la

用 true image 好方便

唔set drive name 將新個drive 當一個folder attached 落個c就得la
yeeyee2004 發表於 2016-6-9 11:17

mount point x 2