[操作疑難] Ssd裝os一問

想問下裝Windows 落ssd
係咪只要抆咗hdd落嚟 插ssd
之後開機去bios到set番ACHI
然後好似平時裝windows咁揀番裝落ssd到?
等佢裝完插番個hdd就可以?

然後好似平時裝windows咁揀 ...
sing9255 發表於 2016-6-13 10:15

你是對的~

你是對的~
nnd 發表於 2016-6-13 12:22

咁我同時有兩個windows file 會唔會撞?

咁我同時有兩個windows file 會唔會撞?
sing9255 發表於 2016-6-13 13:04

唔會撞, 你SSD裝好Windows, 熄機插返其他硬碟, 開機禁Del入BIOS Set返SSD為BOOT機Drive;
你想用返舊HHD個Windows時, 就再入返BIOS Set舊Windows個HDD為第一BOOT機Drive

唔會撞, 你SSD裝好Windows, 熄機插返其他硬碟, 開機禁Del入BIOS Set返SSD為BOOT機Drive;
你想用返舊HHD個W ...
nnd 發表於 2016-6-13 13:07

明白 唔該曬

你想用返舊HHD個W ...
nnd 發表於 2016-6-13 13:07

唔好意思 我上網睇又話要del咗咩100MB系統分割區
姐係咩意思?

姐係咩意思?
sing9255 發表於 2016-6-13 15:44

你新SSD唔先拎去舊機Format既話, 新裝Windows佢會幫你間100-350MB既空間比佢救機用;
但Windows 10好似唔Work喇, 就算你係舊機Format左先, 但佢會強制要你重新Format, 間幾百MB空間比佢救機用
唔知高手有咩解決方法呢?

姐係咩意思?
sing9255 發表於 2016-6-13 15:44

http://walker-a.com/archives/3109
新裝Windows 10取消預留500MB空間方法

然後好似平時裝windows咁揀 ...
sing9255 發表於 2016-6-13 10:15

一口氣裝好晒ssd同hdd,接好晒線,然後裝windows都得,不過bios設定開機碟唔可以set錯。

你新SSD唔先拎去舊機Format既話, 新裝Windows佢會幫你間100-350MB既空間比佢救機用;
但Windows 10好似唔Wo ...
nnd 發表於 2016-6-13 16:07

我win7嘅話可以唔駛理依個步驟?