[操作疑難] 新機裝Adata SP550 240G

i5 6500+ Asus B150板

已4K對齊, 但跟其他Ching的4K Write差很多, 請問是不是我漏了什麼設定? Thx.

i5 6500+ Asus B150板

已4K對齊, 但跟其他Ching的4K Write差很多, 請問是不是我漏了什麼設定? Thx.

...
chihung 發表於 2016-6-19 09:57

你4K都無對齊, 4K對齊左係1024KB - OK
你都係及早重裝Windows喇

nnd 發表於 2016-6-19 10:40

佢 4k aligned la

nnd 發表於 2016-6-19 10:40

寫住OK就代表對齊左。前面個數值因人而異,視乎個system partition前面個hidden partition有幾大。

佢 4k aligned la
kyle 發表於 2016-6-19 11:33

http://ofeyhong.pixnet.net/blog/ ... A%E4%BE%8B%E3%80%91
1024KB 順眼好多~

寫住OK就代表對齊左。前面個數值因人而異,視乎個system partition前面個hidden partition有幾大。 ...
leave 發表於 2016-6-19 11:37

其實如果用"我的電腦"->"管理"->"磁碟管理", 格式化SSD時分區應該簡1024定4096大小呢?

1024KB 順眼好多~
nnd 發表於 2016-6-19 11:51

我個人就覺得無所謂,反正用落去無分別。但如果好似果條link入面咁為左個數字好睇而放棄GPT,我就覺得非常唔值得。

聽ching再次重裝window再次4k對齊, 還是這情況, 請問我漏了什麼設定?

聽ching再次重裝window再次4k對齊, 還是這情況, 請問我漏了什麼設定?
chihung 發表於 2016-6-19 13:09

Sorry, 累Ching你重裝Windows