[開箱] DGM 240GB SSD

見有人話依隻嘢平,官網又話係MLC,攪到我好好奇
跟住就$383入咗隻240GB嚟拆,諗住如果係MLC正片(呢個價位冇乜可能)就拆FLASH轉做M2,
MLC垃圾片/TLC就俾公司部NOTEBOOK用,反正都想轉做SSD

SiliconMotion SM2256AB Controller + 256MB Cache + Hynix H27QFG8PDM5R TLC x4

AS睇上好似唔係差得好緊要
DGM S3-240A AS.PNG

HDTune寫入10GB測試即時現型,打爆咗個模擬SLC之後寫入得番70-80MB,仲慢過而家主流5400RPM NOTEBOOK HDD
DGM S3-240A HDTune.PNG

正常普通用還可以,經常要寫大FILE嘅都係俾多一兩百買隻MLC啦

見有人話依隻嘢平,官網又話係MLC,攪到我好好奇
跟住就$383入咗隻240GB嚟拆,諗住如果係MLC正片(呢個價位冇乜 ...
xx1012 發表於 2016-6-30 21:34

模擬SLC係咪得3GB? 打爆左後就係TLC真正速度?
咁用晒模擬SLC d CACHE後, 要等幾耐先可以再用返?

果然係>1 就叫Multi

用料同Adata SP550一個樣

我都買左個來玩game.  Load game 好快.
玩game 是不是主要read.  對write壽命要求不高?
ass sd.jpg

thanks for sharing. this brand is as good as some of the brands on  TB.
it really is TLC

我都買左個來玩game.  Load game 好快.
玩game 是不是主要read.  對write壽命要求不高?
...
jhkc 發表於 2016-9-2 22:16

係

回覆 6# chanmingfu

咁平都知道係TLC, 問店員她也說是TLC。只是DGM資料有誤導!

回覆 7# kelvinchm

謝謝, 咁我都冇買錯

買過兩隻120GB, 都係幾日就突然死亡, 要上代理換個D先正常, 一開始以為自己手氣唔好...不過咁睇可能有批貨有問題