[一般問題] PCIe SSD

本人之前從未買過行PCI E SSD,有關幾問:
1)因為行pic e買回來需唔需要好似display card要安裝driver?
2)  低板只有2條 pice x4,如果本身有TV card,會否影響本身速度?
3)一開機,bios是否可以直接認到當其中一個driver呢?

本人之前從未買過行PCI E SSD,有關幾問:
1)因為行pic e買回來需唔需要好似display card要安裝driver?
2)  ...
MOMOMOMOMO 發表於 2016-7-4 23:19

你主機板係咩 Model ?

你主機板係咩 Model ?
iori_hk 發表於 5/7/2016 03:35 PM

Asus z77 v pro, 3770k, win10

3770k 本身得 16lanes
要睇你有冇插display 和其他卡
另外現在好多PCIe SSD行nvme
z77未必認到 唔可以做OS

3770k 本身得 16lanes
要睇你有冇插display 和其他卡
另外現在好多PCIe SSD行nvme
z77未必認到 唔可以做OS ...
EyeOfMagic 發表於 5/7/2016 08:56 PM

有兩問題,希望可以幫忙,謝謝
1)Z77插了一張gtx960和一張 TV card,有影響嗎?

2)另外有塊as rock z97,如何呢?

回覆 5# MOMOMOMOMO

Z97 夾haswell 多D pci-e lanes, 效果可能比z77 好

回覆  MOMOMOMOMO

Z97 夾haswell 多D pci-e lanes, 效果可能比z77 好
marcochl 發表於 2016-7-6 00:45

兩代CPU、chipset pcie無多到

有兩問題,希望可以幫忙,謝謝
1)Z77插了一張gtx960和一張 TV card,有影響嗎?

2)另外有塊as rock z97 ...
MOMOMOMOMO 發表於 2016-7-6 00:33

原本gtx960 行pci-e 3.0 x16
插多張 pci-e 電視卡就會變成行 pci-e 3.0 2x8
再多張pci-e卡就變成 x8, x4+x4

但pci-e 2.0既插槽我就唔知係chips定係cpu提供

z97 cpu lanes 一樣都係16

回覆 7# computer1975

係wor, 多謝指正!