[一般問題] intel & marvell controller 的分別

剛買左CRUCIAL MX200 500G,昨日才裝INTEL SATA CONTROLLER,未裝呢個CONTROLLER前係用WINDOWS 7本身提供既MSAHCI,發覺好似MSAHCI速度仲比INTEL嗰個快,另外想問下MARVELL個CONTROLLER係速度上會唔會快D呢? 配置如下︰

CPU: I7 860 2.8G
MB: ASUS P755DE-PRO
DISPLAY: EVGA 750TI
RAM: CORSAIR 16G
POWER: COPRSAIR 850W

更係用返 chipset 個 controller 啦.

跑分好多時係 MSAHCI 快少少. 實際用我覺得同 intel driver 唔會有明顯分別.

呢個係 M$ACHI 同 Intel ACHI 'driver'既分別

via HKEPC Reader for Android

剛買左CRUCIAL MX200 500G,昨日才裝INTEL SATA CONTROLLER,未裝呢個CONTROLLER前係用WINDOWS 7本身提供既M ...
estg64 發表於 2016-7-6 11:32

Intel AHCI driver關閉cache flushing 寫入會快好多,詳細搜我帖Q200 EX

5系板RST用11.2或以下
某部分ssd用8.9會再快少少

唔係隻隻 SSD 都可以咁做
danny427 發表於 2016-7-13 10:22

隻隻可以咁做,但效果還要睇SSD controller + SSD firmware。

Intel AHCI比MS AHCI處理flushing buffer cache更嚴格,以確保斷電 / hang機有更好data consistency或減低data loss

剛買左CRUCIAL MX200 500G,昨日才裝INTEL SATA CONTROLLER,未裝呢個CONTROLLER前係用WINDOWS 7本身提供既M ...
estg64 發表於 2016-7-6 11:32

師兄我想問下你個隻crucial mx200 500g買個時有冇防静電袋裝住?因為我都買左尼隻,但開盒後發覺竟然沒防静電袋裝住覺得好奇怪,因為之前我買同一牌子256g個時都有的?但我睇ssd 接觸位又唔似比過電用過,利申我係jumbo買的

師兄我想問下你個隻crucial mx200 500g買個時有冇防静電袋裝住?因為我都買左尼隻,但開盒後發覺竟然沒防 ...
占士邦 發表於 2016-7-16 10:49

sorry,到而家先返睇,我買呢個係同你一樣無静電袋裝住,不過係係JUMBO隔離嗰間度買,佢拆嗰盒時有一張類似代理公司既膠紙封住的,照我睇應該唔係正式行貨,而嗰間所謂既公司打去係飛落留言,唉,算啦都俾左錢咯,唯有各安天命啦!

師兄我想問下你個隻crucial mx200 500g買個時有冇防静電袋裝住?因為我都買左尼隻,但開盒後發覺竟然沒防 ...
占士邦 發表於 2016-7-16 10:49

Crucial SSD新包裝已經係冇靜電袋包著.