[購買問題] 請問依傢買三叔850Pro 512買得過嗎﹖好似就出新野

小弟用了M4 128 多年,最近不夠用想買個新SSD ,想買三叔 850pro 512,貪佢穩定靠得住,但朋友話三叔就O黎有新野出,請問三叔的新SSD會比850pro好嗎﹖謝謝

小弟用了M4 128 多年,最近不夠用想買個新SSD ,想買三叔 850pro 512,貪佢穩定靠得住,但朋友話三叔就O黎 ...
sp666 發表於 2016-7-18 14:15

新嘅SATA DRIVE我估應該唔會係850 PRO 呢個GRADE
因為850 PRO 係講performance,要去到咁貴咁TOP,點解仲要出SATA唔出M2?

小弟用了M4 128 多年,最近不夠用想買個新SSD ,想買三叔 850pro 512,貪佢穩定靠得住,但朋友話三叔就O黎 ...
sp666 發表於 2016-7-18 14:15

Samsung 應該未公佈新retail SSD. OEM SATA SSD 就公佈左PM871a. 詳細規格可以係官網睇到
官網: http://www.samsung.com/semicondu ... storage/client-ssd/

回覆 3# Answer

謝謝 咁即係有排先有新嘢

回覆  Answer

謝謝 咁即係有排先有新嘢
sp666 發表於 2016-7-18 22:44

就算有新野都應該唔會係SATA

家陣重心已經轉移左去PCI-E/M.2

就算有新野都應該唔會係SATA

家陣重心已經轉移左去PCI-E/M.2
jacky1d01 發表於 2016-7-18 22:46

無錯
PM871a 係TLC VNAND..即係850 EVO 個GRADE
睇唔到佢會喺高階出SATA囉...

唔明點解又要TOP又要新又唔買M2

無錯
PM871a 係TLC VNAND..即係850 EVO 個GRADE
睇唔到佢會喺高階出SATA囉...

唔明點解又要TOP又要新又唔 ...
masseffect 發表於 2016-7-19 14:36

你估
舊底板一定有M2咩

不過就算比我換有m.2既底板
我都唔會用m.2

via HKEPC Reader for Android

你估
舊底板一定有M2咩

不過就算比我換有m.2既底板
我都唔會用m.2

via HKEPC Reader for Android ...
jacky1d01 發表於 2016-7-19 14:41

咁舊底板..用唔到新嘢唔係正常咩?
高級嘅新嘢,多數係用最新技術架啦

我有500MB/s read以上已經滿足...