[測試] (HKEPC首發) Crucial MX300 750G TLC 3D-NAND SSD

裝埋Crucial Storage Executive, 仲開啟Momentum Cache, 再做測試...
spooky 發表於 2016-7-19 17:23

見它話建議用(notebook)電池或UPS, 唔敢用Momentum Cache.

正嘢...
呢排無留意開,仲以為MX 300 係PLANAR TLC添...
雖然performance無850 evo咁好,但又平過850 EVO唔少
而且又有partial power loss protection...
咁嘅價錢同效能 $/GB 打死晒所有對手...

如果佢出2TB 嘅話考慮買返隻

Samsung 500G/1T 850evo個endurance係150TBW,Crucial MX300 750G就係220TBW,各有長短啦。
spooky 發表於 2016-7-19 22:19

標示嘅endruance 去到3D TLC 真係唔重要
仲要係500+ GB 嘅級數

840 EVO 240GB呢隻PLANAR TLC 寫到去到300TB先出ERROR,600+TB先死
3DNAND 起碼可以double 個p/e cycle count
750GB 嘅MX300 我估閒閒地都可以寫到1.5PB

Desktop就冇問題。Momentum Cache即係RAMDisk啫。
spooky 發表於 2016-7-19 22:01

cache 我都無開
平時用速度分別不大,只係跑分快好多
但增加左出error 嘅風險

標示嘅endruance 去到3D TLC 真係唔重要
仲要係500+ GB 嘅級數

840 EVO 240GB呢隻PLANAR TLC 寫到去到300 ...
masseffect 發表於 2016-7-19 22:30

1 年 10 T = 幾多年?