[技術討論] SSD 裝唔到Windows 7

新買左SSD, 昨晚想裝Windows 7, 但係出左如圖的ERROR, 請教會是什麼問題?

你其他partition 有windows 8/win10?win7好似唔可以install係已經有uefi os既電腦裏面

最簡單辦法就係拆走其他hdd

thx ching, 今晚回家再試下

在裝OS時,我必定斷除所有其他硬碟。我之前有太多不小心的不愉快經歷了。
C-hing,請小心。

其實無論被裝 OS 係 ssd 定一般 hd ,裝之前最好拆哂其他 hd,裝完確認無問題先逐個插返其他 hd,否則裝緊 windows 果陣有機會整花其他 hd

在裝OS時,我必定斷除所有其硬碟。我之前有太多不小心的不愉快經歷了。
C-hing,請小心。 ...
ah_tak 發表於 2016-7-27 13:04

有咩不愉快經歷? 可以分享下嘛?

回覆 6# nnd

刪除錯了另一硬碟囉。

回覆  nnd

刪除錯了另一硬碟囉。
ah_tak 發表於 2016-7-27 14:12

大獲野喎......
d資料救唔救得返?

回覆 8# nnd

好難救了。整個windows裝了上去了。
緊要野都有backup的。但都有些少近期files損失及麻煩嘛。

回覆  nnd

好難救了。整個windows裝了上去了。
緊要野都有backup的。但都有些少近期files損失及麻煩嘛。 ...
ah_tak 發表於 2016-7-27 14:23

所以從來唔買同一model/size既hdd(raid 除外), 費事install windows選錯disk
以前好d, 就算同size(例如320gb)唔同牌子都會差少少好容易分, 加上xp通常會顯示hdd名