[操作疑難] Sony M series SSD 240GB

各位師兄好.
小弟之前打算買SSD,上網睇左本身想買sandisk SSD, 去到買果時比人sell左sony,係唔係已經中伏?
But the way 買左就算,跟上網做重裝,對齊4K(唔知有咩用). 裝完一試真係開機好快,跟手試下測試.
as-ssd-bench Sony SSD SLW-MG2 29.7.2016 23-44-21.png

點解read 同write差咁多?
有咩方法?
I3 4160
Asrock H81M-Itx
kingston 4+8G
Corsair CX430M
Win10
用ahci
有無其他資料要提供??

回覆 1# tsoikahei

試下run atto benchmark

仲有就係裝返intel ahci 先啦...

sony ssd.gif

岩岩裝左主機板個driver
as-ssd-bench Sony SSD SLW-MG2 30.7.2016 2-33-13.png

係唔係正常?

回覆 3# tsoikahei

你本來想買邊隻?

呢隻係Phison S10
應該都係Sony拎返嚟打自己個名上去就賣
同其他S10冇分別
TLC唔值呢個價

Consumer grade SSD做得比較好嘅係Sandisk
比較睇重compatibility
好少聽到有兼容問題

Flagship model雖然唔夠三星快
但我會Prefer Sandisk
三星好多時出咗件product就話之你

回覆  tsoikahei

你本來想買邊隻?

呢隻係Phison S10
應該都係Sony拎返嚟打自己個名上去就賣
同其他S10 ...
sing 發表於 2016-7-30 07:22

我本身想買sandisk果隻ultra II,但saler話sony e隻耐用d wo.

via HKEPC Ionic Reader v1.3.3 - iPhone

Ultra II用Marvell controller
寫入穩定性同速度(爆SLC mode cache後)都肯定好過S10
未計NAND本身write endurance

Sales信佢一成...

Ultra II用Marvell controller
寫入穩定性同速度(爆SLC mode cache後)都肯定好過S10
未計NAND本身write end ...
sing 發表於 2016-7-30 07:45

次次都信左saler,不過好在隻sony都唔太差

刷11.2 firmware先please

岩岩裝左主機板個driver

係唔係正常?
tsoikahei 發表於 2016-7-30 02:02

以SATA III速度,SONY SSD真係好一般!