[購買問題] plextor m6 pro 值唔值得買

諗左好耐
plextor 口啤一向都唔錯又係日本公司 (雖然made in tw

想要隻around 500gb既Ssd
師兄們有好建議嗎

諗左好耐
plextor 口啤一向都唔錯又係日本公司 (雖然made in tw

想要隻around 500gb既Ssd
師兄們有好建議 ...
yahoohk1314 發表於 2016-8-2 14:10

M6P 256GB 開心使用中, 不過貴D

同級可考慮*** 850pro

回覆 3# macis

剛剛在網上爬了很多POST
都說它雖然在同級表面上, 的確具備最優秀既速度同性價比
但售後方面真是一面倒, 而且它保固的細則是什麼不能超過寫入幾多TB (當然亦有很多用家計了數証明你根本到不了這個數

但是我就想用一個品質好一點的, 以前我都是用adata的, 用了6年多幸好沒壞
現在就想試試這個plextor品牌, 如果只plextor品牌來說
請問師兄會推薦那個型號呢

回覆  macis

但售 ...
yahoohk1314 發表於 2016-8-2 14:28

是的, 香港保養plextor個間服務唔錯, 有問題換得好快

如果唔介意價錢
就梗係M6 Pro

BTW
M5s 以前有人test過有問題
唔知後尾有冇fix到
浦科特M5S在GC测试时出现了一些问题,估计是没清理过的那些部分速度太低了导致软件运行出错,写入一小时后立即测试的话大概到12GB左右软件就会出错,闲置一小时后大概测试到50%的位置就会出错,出错前的那些明显是已经被清理过的空间,如果全盘Trim的话SSD会恢复到出厂状态

From http://www.expreview.com/35927-all.html

我自己用開M5P
見美國特價買咗隻M6 Pro
So far so good

回覆  macis

但售 ...
yahoohk1314 發表於 2016-8-2 14:28

Samsung 香港好似無代理

是的, 香港保養plextor個間服務唔錯, 有問題換得好快
macis 發表於 2016-8-2 14:30

我就係最喜歡售後好, 上到去唔洗問即換/即修真係好pro
有時維修點遠唔係問題
最討厭是上到去好像要受氣咁, 之後仲要放低比佢CHECK幾個星期
之後整返之後又要去多次維修點先最麻煩,
所以買過咁多電腦野後, 我好睇售後服務做唔做足

如果唔介意價錢
就梗係M6 Pro

BTW
M5s 以前有人test過有問題
唔知後尾有冇fix到

我自己用開M5P
見美國特 ...
sing 發表於 2016-8-2 14:45

我原來都諗住在森林買, 不過見m6pro價位貴過香港好多

Samsung 香港好似無代理
macis 發表於 2016-8-2 14:54

聽好多人都話全部水貨黎, 保用就通常xandxr, 不過都見到好多人插佢服務差