[一般問題] 新手想買SSD一問,關於WINDOW

本身用緊隻HARDDISK, WINDOW也是安裝在HD

如果我買了新的SSD只安裝GAME, 會不會提不了速?
一定要WINDOW也安裝在SSD嗎?

本身用緊隻HARDDISK, WINDOW也是安裝在HD

如果我買了新的SSD只安裝GAME, 會不會提不了速?
一定要WINDOW也 ...
monk027 發表於 2016-8-3 19:39

1. Windows on HDD, Games on SSD..............成本貴, 快唔到好多, 個 HDD 會拖住你。
2. Windows on SSD, Games on HDD.............成本輕,感覺快好多.
3. Both Windows and Games on SSD.............成本最貴, 感覺最快.

本人是 2, 但好想去 3.

1. Windows on HDD, Games on SSD..............成本貴, 快唔到好多, 個 HDD 會拖住你。
2. Windows on SS ...
eddychoy04 發表於 2016-8-3 21:28

多謝你的回答, 其實3 最大既問題係要重裝WINDOW

monk027 發表於 2016-8-3 22:16

clone過去就得,唔一定要重裝

monk027 發表於 2016-8-3 22:16

No need,
use Macurium Refleet clone 過去.  上 youtube 有教學。
但重裝係最好, 最小鑊氣。
尤其是新手, Windows 7 更甚, 冇 AHCI driver, 十個有九個奶野, 中外佳是。

見你幾有禮貌, 俾埋 M$ 條 link 你去做, 錯左唔好 port 我:
https://social.technet.microsoft.com/Forums/windows/en-US/16b420b8-c420-4ed3-aeb8-2e3ec6ea3e13/enabling-sata-ahci-in-win7-64-bit-after-installation?forum=w7itprohardware

淨係裝game係SSD都會有提速。
當然最好就係Windows、軟件、games全部都裝係SSD。其實買隻256GB SSD已經夠裝Windows加各式各樣軟件加一兩隻常玩game。

淨係裝game係SSD都會有提速。
當然最好就係Windows、軟件、games全部都裝係SSD。其實買隻256GB SSD已經夠裝 ...
leave 發表於 2016-8-3 22:44

師兄所言甚是, Kingston UV400 240GB 加左價至四百六。
Windows 30GB, Programme Files 60GB, Game 50 GB , 加埋至 140 GB.  還有 110 GB 淨.
Data (D 咸碟)放係 HDD 穩陣D..............

2. Windows on SS ...
eddychoy04 發表於 2016-8-3 21:28

2我覺得最笨...
入game load 地圖先睇到ssd貴係邊....

2我覺得最笨...
EVIS 發表於 2016-8-4 00:00

同意, 我玩WOW, 真係好大分別, 以前HDD登入用成分鐘, 換左SSD 3秒入到, 完全返唔到轉頭..

2我覺得最笨...
EVIS 發表於 2016-8-4 00:00

玩world of  warships用第二個方法,有時load地圖要近50秒
但轉用第三個方法後入場只需15秒

我裝左好多mod先玩得爽快,但裝game係hdd時入場會因此而耐左,有時敵我雙方都開打緊我自己都入唔到場,所以先忍唔住再重裝game同mod入ssd