[一般問題] 只求快不求大,應該點揀?

我用緊Asrock z77 Extreme4-m 底板,不知可否用PCI SSD,而且我仲用緊WinXP(我知好落後,怕無Driver),我呢個情況可以點揀?SSD只用來日常運作,不作重要儲存,所以64g以經足夠,如果只追求速度可以點揀?

通常500GB先快

intel 750 raid 0

用PCIe 轉m.2 SSD要改bios, 不過只可行pcie 2x, 4k read write 唔受pcie 2x 影響,會快好多, 最快揀SM961.

我用緊Asrock z77 Extreme4-m 底板,不知可否用PCI SSD,而且我仲用緊WinXP(我知好落後,怕無Driver),我呢 ...
wk-713 發表於 2016-8-7 18:06

XP係冇NVMe driver, 唔好諗PCI-e SSD, 都係乖乖地用SATA SSD, 而且最好係用可以係XP有人手TRIM toolbox的SATA SSD

通常500GB先快
louishkepc2 發表於 2016-8-8 02:54

我都明白越大越快,但唔想咁大,一來貴,二來我唔會將要保存的files放心地儲存在SSD,如果買大的就只會浪費

intel 750 raid 0
戀人未滿 發表於 2016-8-8 04:39

我用raid的經歷非常不愉快所以唔會再玩raid

用PCIe 轉m.2 SSD要改bios, 不過只可行pcie 2x, 4k read write 唔受pcie 2x 影響,會快好多, 最快揀SM961. ...
tony_lam 發表於 2016-8-8 17:48

最近工作時間太長,所以無時間學改BIOS,我諗都係用SATA算了

XP係冇NVMe driver, 唔好諗PCI-e SSD, 都係乖乖地用SATA SSD, 而且最好係用可以係XP有人手TRIM toolbox的S ...
AC360 發表於 2016-8-8 18:38

我以經好多年無更新自己的電腦知識,我仲係停留在未有SSD的年代,所以對SSD一無所知,其實我估如果用PCI-e應該會有drive問題,所以我都係諗住用SATA SSD,但唔知邊隻快,而且以前聽過要做4k對齊等,真係一無所知

回覆 9# wk-713

淨係xp 要用ssd 已經同快扯唔上關係啦
有咩原因唔上7?