[技術討論] 950 pro nvme raid 0

用緊 GA H170N wifi, 本身底板有M2插位,已用950 pro, 正常行緊win10。

亦試將950 pro 移裝在pci e adaptor, 插在X16 槽位上,直讀無問題及運行正常。

現在想買多塊950pro 行raid 0裝翻wins 10, 1 塊係原本底板M2位,1塊係pcie X16槽位。
但刨完底板manual都唔係好肯定会唔会support nvme raid (不是SATA raid)。

有無C兄幫到忙解答,謝謝!

via HKEPC Reader for Android

樓主問題幫你唔到, 但反而八掛下想問點解想行RAID 0?

atenza 發表於 2016-8-11 13:06

想試下係咪行nvme raid 会快到無朋友,同整體效能会否提升好多。

via HKEPC Reader for Android

等你好消息同報告

同你一樣想知個答案的人  等報告

用緊 GA H170N wifi, 本身底板有M2插位,已用950 pro, 正常行緊win10。

亦試將950 pro 移裝在pci e adapto ...
onchong 發表於 2016-8-11 10:27

建議你直接問Gigabyte, 因為manual 雖然咁寫
The M.2 connector supports M.2 SATA SSDs and M.2 PCIe SSDs and support RAID configuration through the Intel® Chipset. Please note that an M.2 PCIe SSD cannot be used to create a RAID set either with an M.2 SATA SSD or a SATA hard drive and can only be used to build a RAID set with UEFI.

但我係RAID BIOS 見唔到NVMe drive.

我在Notebook(alienware 17r3) 用兩隻950pro 512Gb 行 raid0, 是win10裝機時用intel rst x64個驅動就找到set左嘅raid 0 array. 同之前SM951 AHCI set法一樣,亦無其他特別嘢要裝.

想試下係咪行nvme raid 会快到無朋友,同整體效能会否提升好多。

via HKEPC Reader for Android ...
onchong 發表於 2016-8-11 13:11

未見過一般用家玩 raid 0 sdd 會話感覺快左.

我自己經驗亦係.

除非係經常須要大量數據傳輸,Raid 0 SSD 做 System Disk 一般體驗係多咗麻煩嘢同開機仲慢咗!

atenza 發表於 2016-8-11 13:06

跑分吧