[購買問題] 現在SSD系咪加曬價, 現在值唔值得去購買?

最近SSD平均加左150$
定係再等到佢降價先好入手呢

受到廠商開始研發QLC既消息影響
MLC 甚至TLC 個價只會升...

受到廠商開始研發QLC既消息影響
MLC 甚至TLC 個價只會升...
yjfoeg 發表於 2016-8-11 14:59

姐係要買就快手, 因為價錢只會升唔會再降嗎?

姐係要買就快手, 因為價錢只會升唔會再降嗎?
yahoohk1314 發表於 2016-8-11 15:05

長遠計一定跌
但短期應該唔會落返黎住....

我怕劣幣驅逐良幣
你要平嘅SSD一定繼有
而且越嚟越平
但可能係越嚟越差
好嘅MLC唔會點平
因為成本問題
而且一般人用
MLC / TLC對佢冇分別
TLC / QLC 慢慢會佔晒成個market
MLC因為產量少而越嚟越貴
最後冇得賣

之前Intel 730超平
我都有啲後悔嗰陣怕佢熱而冇買
家陣越嚟越貴

我永遠都唔會覺得冇分別
雖然班友仔成日話 TLC 既壽命夠用 ,SSD 死左都未寫晒粒 TLC
但係 TLC 要有比較 ...
wing230 發表於 2016-8-11 03:53 PM

一般用家以速度計
真係分別唔大
因為有SLC mode 頂住
(平價嘢已經唔會有RAM做cache)

但留意TLC因為每個state電壓差細咗
data retention會差咗
QLC比TLC情況更甚
如長年唔開機
真係要小心啲

我永遠都唔會覺得冇分別
雖然班友仔成日話 TLC 既壽命夠用 ,SSD 死左都未寫晒粒 TLC
但係 TLC 要有比較 ...
wing230 發表於 2016-8-11 15:53

但係 TLC 要有比較高級既 ECC ,無形中加重左 主控既負擔
點解要咁諗? 佢有得LDPC就梗係用啦,粒controller食得電就梗係做野啦

新既 SSD 全部都係 TLC 了
劣幣驅良幣
情況唔會有改善
只能夠寄望 X-POINT 了 ...
wing230 發表於 2016-8-11 04:12 PM

http://www.computerworld.com/art ... 0x-performance.html
應該嚟真
不過要等到佢出comsumer grade
都唔知幾時~