[技術討論] 小心某達代理宣稱 SAN碟 XXD+ 係MLC 顆粒的240GB 都唔一定是MLC

話說小弟尋日買左隻某達代理既240GB 貼住MLC Chip 的SSD

但一開箱裝機check 先發現係 TLC
各位買左呢隻SSD 既朋友唔該check 清楚

有冇致電代理查問?
ykhk0930 發表於 2016-8-23 02:46 PM

已致電
某達代理

佢地都唔知呢隻唔係MLC
但我想帶出一樣野係呢隻型號唔少人因為佢話係MLC 而買但後來發現原來唔係MLC

執貨果班夥記都唔識也叫mlc/tlc

執貨果班夥記都唔識也叫mlc/tlc
M1A1_100 發表於 2016-8-23 02:49 PM

唔知唔緊要, 你唔寫明係MLC 冇人會怪你, 但你貼到明係MLC 就唔好俾人踢爆唔係MLC 先話原來唔係

回覆  孔明仔
下, 咁有冇得退?
ykhk0930 發表於 2016-8-23 02:51 PM

佢地話退錢或加錢換型號 (佢俾既價仲貴過我出去買)
但換唔到同樣係MLC 既 XXD+ 因為佢地都唔肯定邊隻係MLC

MLC = Multi-Level Cell
雖然MLC普遍係指2-bit Cell
但字面上只要唔係single都係Multi, 佢又冇寫明2-bit

MLC = Multi-Level Cell
雖然MLC普遍係指2-bit Cell
但字面上只要唔係single都係Multi, 佢又冇寫明2-bit:de ...
yjfoeg 發表於 2016-8-23 03:07 PM

咁相信出面街唔駛再標籤TLC 俾買家啦