[一般問題] SSD用途 (亦求推介)

以往一直用開HDD.
上網睇SSD 主要係快D..

我想買一隻細容量放WINDOWS. 係咪開機速度就會快d?
除左用來裝OS, 如果用SSD來裝Game, 會唔會有效果?

另外, 由於只係用來裝OS, 有冇細容量, 價錢相宜既SSD推介?

THANKS.

只裝OS 你可能只係覺得開機,上網快左
如果你打大型game 最好裝埋落SSD

我既組合係:
1x ADATA SP920 1TB (OS+Software+Game)
1x OCZ Vertex 4 128GB (以前買落, Game only)
1x WD Green 3TB (Storage)

如果想用少啲錢,試下:
1x ADATA SP920 512GB (OS+SW + Big Game, e.g. GTA V) (Jxmbo 報$1270, 唔係推介 只係用緊無問題)

1x 現有HDD (Storage + Normal Game)

SSD唔好求平而揀細容量,好多SSD同系列最大果隻先有最好性能

只裝OS 你可能只係覺得開機,上網快左
如果你打大型game 最好裝埋落SSD

我既組合係:
1x ADATA SP920 1TB  ...
肥彭 發表於 2016-9-14 16:41

d game 裝入ssd 比起裝HDD 有咩大分別?

d game 裝入ssd 比起裝HDD 有咩大分別?
hAyG 發表於 2016-9-14 17:26

轉場境LOAD地圖快D,即係玩BF咁,人地未出黎你已經上左載具霸定位等開始,HDD LOAD野係1>2>3>4>5咁順序,而SSD係可以同時LOAD晒12345

買Kingston UV400 120GB 係咪TLC? 上網睇TLC 好易壞?
同埋TLC慢過SLC 好多?
咁會唔會同用HDD 差唔多架?

回覆 5# hAyG

你而家買得到最慢果隻SSD都快過HDD

建議OS一隻細容量快SSD, 裝其它野一隻大容量平SSD, DATA放HDD

建議OS一隻細容量快SSD, 裝其它野一隻大容量平SSD, DATA放HDD
kcthomlau 發表於 2016-10-4 16:36

SSD都有分快慢?

SSD都有分快慢?
hAyG 發表於 2016-10-4 17:45

有分但一般使用分別唔大,買隻最少 256GB 嘅 SSD 裝 Windows+Games 就 ok
budget 足夠就買 MLC,唔夠買 TLC 都可以只係慢啲同無咁耐用
唔好買 128GB,好快唔夠位會後悔的

SSD都有分快慢?
hAyG 發表於 2016-10-4 17:45

有,OS效果最大用快SSD,開多幾個tab都爽D,打機office ps autocad 呢D大食買貴野就無咁抵,搵隻平平地慳好多