[技術討論] sp550 240GB 成日卡死之後消失

買左幾星期  不定時 成部機卡死之後 成個DRIVER都無埋
開機有時都感應唔到
正係用黎裝GAME  Firmware已最新

買左幾星期  不定時 成部機卡死之後 成個DRIVER都無埋
開機有時都感應唔到
正係用黎裝GAME  Firmwa ...
king333 發表於 2016-9-14 17:14

可能死左, 拿去換。

試下換條SATA線同轉下SATA位先,唔得就拎上代理

回覆 3# 隨機人生

試左 都係一樣

去代理 我驚即場試無事 唔俾換 白行
有無師兄 有軟件check ssd

回覆  隨機人生

試左 都係一樣
king333 發表於 2016-9-14 19:21

你呢個情況似SATA線鬆,如唔得就無辦法了,唔識SRY

回覆 1# king333

係咪億智貨?

去代理 我驚即場試無事 唔俾換 白行
有無師兄 有軟件check ssd
king333 發表於 2016-9-14 19:22

接落電腦時.. 經過咩Chipset 落電腦主板, 定係用原生SATA?
如果係marvell Chipset... 就可能係marvell DRIVER 問題.. 我遇過...

接落電腦時.. 經過咩Chipset 落電腦主板, 定係用原生SATA?
如果係marvell Chipset... 就可能係marvell DR ...
kamcm 發表於 2016-9-15 00:11

The chip should be Silicon Motion SM2256

https://www.hkepc.com/13441/%E6% ... %B3%BB%E5%88%97_SSD

The chip should be Silicon Motion SM2256
奧巴馬 發表於 2016-9-15 00:53

唔係講隻SSD CONTROLLER... 係講電腦果邊....