[一般問題] 大HDD (只delete D:) clone去 細SDD, 可否咁做?

現有 HDD 500GB, 分C: 120GB(windows system)  同埋 D: 370GB(data)
打算換SSD 250GB

之前聽ching話, 大HDD不能直接clone去細SSD,  但我可否移走哂HDD D: data, 然後, 照C: D: clone去SSD? 能否用此SSD boot返windows?

可以,淨clone 個C:, 個D: 可以唔理。

可以x2
甚至不用全刪走 drive d:
把d: 資料量縮至130G即可

現有 HDD 500GB, 分C: 120GB(windows system)  同埋 D: 370GB(data)

之前聽ching話, 大HD ...
SYW 發表於 2016-9-21 21:39

如果你真係祇抄個c drive,唔係碟過碟,有機會抄完後入唔到windows。

如果你真係祇抄個c drive,唔係碟過碟,有機會抄完後入唔到windows。
water668 發表於 2016-9-21 22:00

唔係只clone個C:  ,  係D: 移走哂, 得返0GB,  然後, C: D:一同clone過去, 咁做work嗎?

之前聽ching話, 大HD ...
SYW 發表於 2016-9-21 21:39

我用過macriun這免費clone軟件,可以祇剔100m分區+c driver clone完可以開機,不用刪除d driver
http://blog.xuite.net/yh96301/bl ... um+Reflect+Free+5.3

可以,淨clone 個C:, 個D: 可以唔理。
路人乙 發表於 2016-9-21 21:53

之前就係聽ching講, 只clone c:會有問題, 會有機boot唔起.

如由120g clone去250g少了部份可以clone完開到機入磁碟管理點ssd c driver右剔選延伸此分區就可以全用回

可以x2
甚至不用全刪走 drive d:
把d: 資料量縮至130G即可
TH30 發表於 2016-9-21 22:00

thx ching!!!
如果呢個方法work的話, 打算當首次SSD入到windows,就刪左D: partition, 剩返C:算.  
然後先將部份常用data抄返去C:

thx ching!!!
如果呢個方法work的話, 打算當首次SSD入到windows,就刪左D: partition, 剩返C:算.  
然後 ...
SYW 發表於 2016-9-21 22:39

你用macriun啦,我clone過很多次都沒問題,不用刪除d driver