[操作疑難] 死SSD問題

琴日朝早開電腦, boot唔到入windows, 顯示無bootable device,
心諗隻SSD咁快死, 用左年半多啲...
拆左隻SSD出黎, 放左落usb external hd case到, 用另一部電腦check check,
隻ssd connect到, 但係無晒partition(本來只得一個partition做C drive), 無左master boot record.. 顯示做吉既harddisk...

開頭諗住都係死證,可以拎去維修, 但係啲Data無晒唔甘心,
我試過好多樣recovery software, 結果我救得返成個partition, backup返晒出黎!!

問題1: 想問各位死過SSD既師兄, SSD死之前有無徵兆?
問題2: 無啦啦無左mbr, 係soft定hard既問題?
問題3: 我好唔好拎去維修, 而家隻SSD好正常, 我仲part返成個windows入去正常使用中...

應該好多人追住問用邊隻recovery software救得返

回覆 2# TH30

為求有人答到我問題, 我答左呢樣先...
recovery files好多隻都做到, 但係recovery parition我用Activ_ Undelet_ (自己search) Demo版咋
demo版recovery file有size限制, 但recovery parition就無限制...

講多少少, 我試過用win10 usb installation, 入去recovery mode試救機,
頂佢個制, 救唔到之餘, 仲幫係hd中間起左個parition...
搞到我要救既partition 俾佢overlap左...
好彩最後都搞得惦..

一分鐘前再一次死亡,決定拎去整。。。

琴日朝早開電腦, boot唔到入windows, 顯示無bootable device,
心諗隻SSD咁快死, 用左年半多啲...
拆左隻SS ...
vifung 發表於 2016-10-5 08:29

我用第二個牌子SSD都試過咁樣突然死亡...結果拿左上代理換新, 真係死因不明...
不過師兄好勁可以自己將隻SSD起死回生, 真係要學下野

問題1: 想問各位死過SSD既師兄, SSD死之前有無徵兆?
vifung 發表於 2016-10-5 08:29

SSD deaths are usually abrupt.
https://moonlightknighthk.wordpr ... /ssd-is-unreliable/

一分鐘前再一次死亡,決定拎去整。。。
vifung 發表於 2016-10-5 11:55

又死多次??

會唔會係 PSU 問題? SSD 怕斷電~

回覆 7# macis

己經拎左去代理,等四個星期

回覆 8# lordvalkyrie

Notebook用,應該唔關事呱。。