[操作疑難] 隻ssd 裝os 果陣detect 唔到,係唔係有D野要set?

隻ssd 之前係desktop 用黎裝game.
而加想放係laptop 裝os, 但係無論裝windows 同linux 都detect 唔到

原來因為較左achi mode

mingming123 發表於 2016-10-21 15:20

不是應該是ahci mode嗎,還用ide mode??????

mingming123 發表於 2016-10-21 15:20

你個windows 版本好舊?windows 7不帶sp1?

你可以搵隻手指放返個底板raid 或者ahci驅動程式,安裝時有得時從usb載入

ssd用ide會慢好多

你個windows 版本好舊?windows 7不帶sp1?

你可以搵隻手指放返個底板raid 或者ahci驅動程式,安裝時有得時 ...
s84292 發表於 2016-10-21 17:09

果個唔係ide mode ,係叫compatibility mode
   部laptop 係三四年前, 我諗個ACHI MODE 係裝唔到windows 姐
  我之前用ssd, 都
  係achi mode

果個唔係ide mode ,係叫compatibility mode
   部laptop 係三四年前, 我諗個ACHI MODE 係裝唔到windo ...
mingming123 發表於 2016-10-21 18:17

compatibility mode 只係IDE MODE的另一個BIOS稱呼
你開個裝置管理員睇下叫SATA AHCI 定SATA/ IDE控制器就知道

認唔到HDD係因為你隻WINDOWS沒自帶AHCI 驅動程式,唔關主機板事
如果係WINDOWS 7或之後,可以係選磁碟的畫面,選載入驅動程式,去讀USB手指的驅動程式

http://dagobah.net/kuvat/main.ph ... 2_imageViewsIndex=1
可以參考下SSD在AHCI和IDE compatibility mode模式的分別

不過日常普通用應該唔覺,除非你鍾意成日同時抄好多大野,或者你套防毒好扯

回覆 6# s84292

個driver 係唔係係隻WINDOWS手指有?
   我係用WIN 10

回覆  s84292

個driver 係唔係係隻WINDOWS手指有?
   我係用WIN 10
mingming123 發表於 2016-10-21 10:54 PM

你手上塊底板會唔會係太新型號?

你手上塊底板會唔會係太新型號?
寂寞的FSY 發表於 2016-10-21 23:05

LAPTOP 黎, X220 THINKPAD, 三四年前

LAPTOP 黎, X220 THINKPAD, 三四年前
mingming123 發表於 2016-10-21 11:39 PM

X220可以HDD+SSD...個人覺得又一麻煩嘢