[測試] EXT SSD SPEED

今日入左隻adata sp920 512 ssd ,自己有個usb 3.0 既盒,變佢做ext hdd 咁用,
但我做左speed test,想知其實個speed 係咪岩嫁,write 有 140左右,但read 又有2百幾。
我分別試左4隻唔同ssd 同hdd speed 比較,大家都3.0 都可以差幾十咁。
仲有個問題係,我有個tb to usb 3既 hub,我用普通hdd 放去宜家個ext box 度 test 係冇事,但我轉佢做ssd ,反而會hang 死左,但插返usb 3 又冇事,唔知咩原因。

a920 512gb

mbpr 512gb
MBPR 512.jpg

bufflo 1tb hdd
Fujitsu 2TB.jpg

fujitsu 2tb hdd
Bufflo 1TB.jpg

原本想講hang死咗可能係個外置盒用JMicron晶片有關

但你其實想問係同一個外置盒接駁上TP to USB3 hub同直駁USB3,前者就出現hang死情況?

原本想講hang死咗可能係個外置盒用JMicron晶片有關

但你其實想問係同一個外置盒接駁上TP to USB3 hub同直 ...
寂寞的FSY 發表於 2016-10-24 07:10

可能我表達唔太好!我列出問題係有幾個!
1. 宜家我隻ssd 用左個外置盒,但速度只有 140/240  係咪正常,我見人地會有300幾以上。我已format 過 hst/ex fat 試都一樣。
2. 我宜家用個外置盒時,駁去usb 用到,經tb hub  會用到,但一check 佢就會hang 死,但同一個盒,我放hdd 、就駁usb /tb hub 都冇事。
想知係咩事。
4。我用orico (2588u3)既usb box,咩晶片唔太知,會有影響?
thanks!