[購買問題] 隻Crucial M4 128gb瓜左

兩星期前用HDTunePro掃出現紅點, 用win7 cmd check disk 好耐都check唔完, 放棄左, 諗住繼續做系統, 無事嘅, 點知兩日前開始連底板都認佢唔到, 仲會拖住個bios和入win時間成幾分點添。
隻M4 128係咪無得救? 佢係星製版本, 仲有無剩餘價值, 無的話, 我丟去明愛回收算
想買隻480-512g, 用marvell controller, 有無推屆? 依家mlc和tlc仲要唔要緊? 本身對sandisk extreme pro 有興趣, 但嫌佢貴

有無睇到S.M.A.R.T.?

回覆 2# harryytm
我記得其中有一項係可能排線損壞~

回覆 3# wing230
如果買tlc, 會考慮uv400, 好似幾抵玩

回覆 5# 逆襲のAMD
勸你改返個諧音粗口,比A Sir睇到會禁言。

試試用下面方法,SSD 只插電唔插 SATA 數據線 30 分鐘,然後再插返 SATA 線後關機,等斷電幾秒後重開:
http://forum.crucial.com/t5/Cruc ... he-BIOS/td-p/110964

回覆 7# eo38cl
謝ching賜教,try try 先

回覆 7# eo38cl
掂! 真係著返, 依家backuping, 補返張smart圖

回覆  eo38cl
掂! 真係著返, 依家backuping, 補返張smart圖
逆襲のAMD 發表於 2016-10-24 21:40

可唔可以用CrystalDiskInfo睇多次?