[一般問題] adata sp920 晶片

隻sp 920 係用  Marvell 晶片,如果個usb box 係用jm 晶片係咪會易撞d?
螢幕快照 2016-10-25 上午2.49.03.png

回覆 1# ar2

If you are having USB 3.0 disconnect or hang issues, it's caused by your JMicron docking.

回覆  ar2

If you are having USB 3.0 disconnect or hang issues, it's caused by your JMicron docking ...
wklie 發表於 2016-10-25 10:07 AM

He is using USB3 HDD box include JMicron SATA2 chipset

He is using USB3 HDD box include JMicron SATA2 chipset
寂寞的FSY 發表於 2016-10-25 13:41

我今日買左隻usb 3.1 hdd case 再試,試用插去 tb hub 都係會hung,但插usb 3.0 PORT 冇野,而且test speed 結果write 都係同之前一樣140左右,但read今次 就去到3百幾,
點解我見其他人都去到3百幾4百上落,而我一直都係咁慢,
係咪仲有野做唔岩先咁,請教一下如果解決。
ssd 1.jpg

基於呢個問題,人家單純係用Windows去試,測試結果可能同Mac OS有唔同都未定,而speed test軟件可以有各自不同基準

下列的測試圖係經AMD A88X原生SATA3同USB3並且直插不經Hub去試,USB3-SATA橋接晶片係用ASM1153E,不過市面上所買到的外置HDD盒內USB-SATA橋接晶片到現時都好似唔多預係駁SSD用,外置SSD變相有一定生存空間

Unitek Y1039B(用較新ASM1153E USB-SATA3晶片)

A88X原生USB3

基於呢個問題,人家單純係用Windows去試,測試結果可能同Mac OS有唔同都未定,而speed test軟件可以有各自 ...
寂寞的FSY 發表於 2016-10-26 01:14

我都爬左好多文,確實係好多都係用windows 黎試,好難得先搵到用mac 試,我見佢又用唔同format 隻hdd,夾晶片有usap ,就起瑪上到3百, 同埋另一d 會用usb 3。1 試,又冇問題。
最後我諗不如直接搵隻3。1試,點知結果又係咁,過到2百我都ok,宜家仲係得1百度,同之前冇咩分別,
但怪既係read 會快過write 都係想知邊度出左問題!