[保養相關] 三星 Samsung SSD RMA 流程分享

事緣有隻 2013年頭買o既 Samsung 840 PRO 256GB 有一日忽然用用吓 Hang 咗之後就再起不能, 連 BIOS 都 detect 唔到, 簡單講就係磚咗

又俾我搵得返個盒, 上面有珍寶 Label, 咁梗係打上去問吓。 佢地話可以幫我代寄返廠做保養, 但提我記得拎埋張單。 跟住就發現張單搵唔返 (點解會留盒唔留單, 唉 ), 再打返去問珍寶佢地話冇單唔會幫我跟, 亦都冇得跟 serial check 返 (明明佢地打單不嬲有記 S/N ), 就算我話俾手續費幫我 print 返張單都唔得。 明明個盒一面有佢地 Label, 一面有 S/N, 再加埋明明未過保 (五年保養), 唔通就咁睇住呢隻當年二千幾蚊o既 SSD 就咁變成垃圾 ?

既然係咁唯有試吓直接搵 Samsung RMA。 Google 三星 SSD RMA 淨係搵到 呢條 Thread, 簡單講冇人有肯定答案得定唔得, 要點做, 等幾耐等等, 所以我先開呢個 Post 分享返。

首先要插 Samsung 個 site, 你去 Samsung.com 搵 SSD support 佢得 Software/firmware download, 完全冇 Support contact information。 你搵 Support site 佢又真係太多 Products 唔知轉咗去邊。 你想搵 Samsung Korea 佢係全韓文我又睇唔明。 結果我都係是但直接 Google "samsung support contact us email" 終於搵到呢版 http://www.samsung.com/us/support/contact/ (應該一早直接用 Google 算)

11月16日:
用上面條 Link 入面 Email Us 張 Form 揀 SSD 填晒隻 SSD 同我個人資料話想 RMA。

11月17日:
收到 Samsung Customer Support Center (係 Samsung US, 所以 samsung.com 係歸 US 管) Email 張 Form 俾我填, 即填 Email 返俾佢。 入面有提到話 US 境外 RMA 要提供 Invoice, 我冇, 咁唯有照寫話 Lost invoice, please check S/N。

11月18日:
收到 RMA Number   叫我寄去:
SAMSUNG Receiving
49 Commerce Road
Carlstadt, NJ 07072
(如果你地要 RMA 時請跟返你地自己收到個地址寄, 難保佢會唔會轉)
去程自己出, 回程佢包。

即日 Pack 埋隻 SSD 拎去郵局寄。 百一克空郵包裹掛埋號先 HK$35.1, 郵局話預寄個零禮拜。 當然想快的話可以寄速遞, 不過至少舊幾兩舊運費, RMA 啫, 反正都已經有其他 SSD 用, 都係算。

11月30日:
收到 Samsung Support email 話收到我隻 SSD, 11 日先到, 唔知佢享美國遊咗幾耐。 不過收到就算。 Email 入面有個 Repair self tracking link 可以俾你睇返個 status。 注: 佢 tracking page 要入個電話係 US format, 如果你之前俾 852-9876-5432 佢, 呢度要入 852-987-5432 先 login 到。 睇返佢收到後仲要攤多五日先"整"

12月8日:
收到 UPS Ship notification, 話預計過兩日 (12月10日) 會寄到我手上。

前後用咗三個禮拜, 淨係睇時間的話對比起某啲代理代寄黎講唔算差 。 我斷估如果搵返珍寶代寄都唔會快得幾多 (佢地斷估唔會幫你寄速遞啦掛?), 仲要上去佢地 Office 搞。 至於佢寄返件咩返黎, 等收到件嘢之後我會再 Update。

12月10日 Update:
收到貨了, 由 840 PRO 256GB 換咗隻 850 PRO 256GB Refurbished。

事緣有隻 2013年頭買o既 Samsung 840 PRO 256GB 有一日忽然用用吓 Hang 咗之後就再起不能, 連 BIOS 都 dete ...
foobar 發表於 2016-12-8 20:12

一個月內就搞掂,我覺得算唔錯

另外我想問下,去邊寄包裹$35.1咁平?

一個月內就搞掂,我覺得算唔錯

另外我想問下,去邊寄包裹$35.1咁平?
masseffect 發表於 2016-12-8 20:45

是但一間郵局   好似 500g 以下都可以就咁寄普通空郵, 隻 SSD 好輕連 Packing 先 110g。 不過就算掛咗號去到美國嗰邊睇唔到 Tracking... Anyway 有掛號真係有咩事都追得返掛。

謝分享
可以自己rma仲方便過買港代貨

是但一間郵局   好似 500g 以下都可以就咁寄普通空郵, 隻 SSD 好輕連 Packing 先 110g。 不過就算掛 ...
foobar 發表於 2016-12-8 21:47

哦..即係當信件寄,而唔係包裹寄?

哦..即係當信件寄,而唔係包裹寄?
masseffect 發表於 2016-12-8 22:10

正確黎講應該係郵包... 其實唔駛理, 你 Pack 好拎埋去佢會幫你計...
BTW, 後來睇返如果想有 Tracking 可以用郵政個咩投寄易, 仲平啲只要廿幾蚊 不過要你開 account 同自己入資料 print label。 少寄嘢去外國都係呢次先知原來有呢啲嘢。

Thanks for your sharing !!!

Thanks for your sharing   X2.

Thanks for sharing x 3

正確黎講應該係郵包... 其實唔駛理, 你 Pack 好拎埋去佢會幫你計...
BTW, 後來睇返如果想有 Tracking 可 ...
foobar 發表於 2016-12-8 22:28

用過一次ecship退貨俾amazon
睇個tracking會發現佢起香港遊魂幾日先上機
所以十幾日好正常
另外仲可以加保費, 十蚊左右