[操作疑難] M.2 NVMe 應該點用?

聖誕買左SAMSUNG 960 PRO
但係唔識用...............
用左AHCI 咁普遍裝WINDOWS
發覺冇乜分別咁
之後就搵左少少資料
又RAID 又  NVMe
我現家應該點樣先可以將佢發揮返佢原本既效能?
我可以重裝WINDOWS 底板係ASUS既Z170
拜託大家幫幫忙

聖誕買左SAMSUNG 960 PRO
但係唔識用...............
用左AHCI 咁普遍裝WINDOWS
發覺冇乜分別咁
之後就搵左 ...
fan1028 發表於 2016-12-27 04:29

測下速睇下行緊咩野速度, 正唔正常

行起黎冇咩野分別係正常, 因為行普通野同SATA SSD係唔會感覺到有大分別

我想問下 RAID0 既話
係唔係要2張M.2 SSD?

我想問下 RAID0 既話
係唔係要2張M.2 SSD?
fan1028 發表於 2016-12-27 18:30

Windows 10 的話,基本上同 SATA SSD 冇分別。插張 M.2 入去,底板應該會自動行 PCI-Ex4 全速,唔得的話,自己 set。然後裝 Windows 10,裝好後,再裝 Samsung driver。

行 RAID 冇咩幫助。

咁其實貴D買 M2 SSD 有乜用呀 ?

eh123456 發表於 2016-12-31 18:43

用黎跑分

eh123456 發表於 2016-12-31 06:43 PM

裝飾用

eh123456 發表於 2016-12-31 18:43

一般用係唔會覺得有分別...
但我估剪片,行DB ,PHOTOSHOP開大FILE嗰啲應該會有明顯分別

如果只係"一般用",係唔會發揮到佢"原本" 嘅效能

一般用係唔會覺得有分別...
但我估剪片,行DB ,PHOTOSHOP開大FILE嗰啲應該會有明顯分別

如果只係"一般 ...
masseffect 發表於 2016-12-31 23:43

開機已經好大分別, 打機入GAME load 地圖 裝game都是

http://www.techbang.com/posts/22 ... nt-and-popular-ahci
MSI 以 Intel SSD DC P3700 為測試範例,藉以宣稱 NVMe 架構的傳輸性能優勢。