[操作疑難] 隻SSD寫入速度100MB/s都唔夠

用 MiniTool Partition Wizard Free Edition 將個 Win10 抄去 SSD,跟住開機,用 MiniTool  檢查一下 C: 已經對齊。 跟住下載  SSD Benchmark 測試, 唔知點解個 write 速度咁低,係咪有D未 set 好 ? 定係話以我部電腦既規格係正常 ?

AMD Athlon 5350 2.05GHz
已安裝記憶體     6.00 GB
32 位元作業系統

2D TLC, 唔出奇

用乜底板?
SSD 是否駁原生 sata2 或是外置 sata3 晶片?

用乜底板?
SSD 是否駁原生 sata2 或是外置 sata3 晶片?
hongkongfun 發表於 2017-1-7 20:32

一睇就知樓主係AMD Chipset底板
效能唔方好

效能唔方好
KinChungE 發表於 2017-1-7 20:35

如果 AMD 底板再用外置 sata3 晶片就更加差  
分分鐘用番 sata2 仲好

分分鐘用番 sata2 仲好  ...
hongkongfun 發表於 2017-1-7 20:37

AMD底板好少會有外加晶片
因為好早期(SB850)已經變左全SATA 3

用乜底板?
hongkongfun 發表於 2017-1-7 20:32

塊板係 ASRock AM1B-ITX,4個sata都係 3.0,不過佢都仲有細分 (下圖):

效能唔方好
KinChungE 發表於 2017-1-7 20:35

應該係 AMD chipset 。。。

分分鐘用番 sata2 仲好  ...
hongkongfun 發表於 2017-1-7 20:37

我係用黎做系統碟。。。唔係駁硬碟盒做外置硬碟 。。。

有2組 sata, 應該駁邊組先岩 ?第一組 係咪即係原生 ?

(1) 2 x SATA3 6.0 Gb/s Connectors by AMD AM1 Series Socket 25W Quad-Core APU, support NCQ, AHCI and Hot Plug

(2) 2 x SATA3 6.0 Gb/s Connectors by ASMedia ASM1061, support NCQ, AHCI and Hot Plug