[購買問題] 尋找1TB MLC

好耐無留意
想揾隻1TB MLC SSD
係唔係都係主力舊貨,MX200最經濟了?

同埋E+價格開始起飛
E+留意邊度可能會有相對平D?
腦場仲有無MX200 1TB

因用在music server, 廠家專為MLC較聲,所以其他不考慮

因用在music server, 廠家專為MLC較聲,所以其他不考慮
viviwin123 發表於 2017-1-8 12:35

MLC 讀出黎啲 0 同 1 清咩? 要靚聲唔好慳, 至少買 Intel DC 系列
上面好似先有 CHing 開咗隻 960G 箱, 其實都唔係真係貴好多

MLC 讀出黎啲 0 同 1 清咩? 要靚聲唔好慳, 至少買 Intel DC 系列
上面好似先有 CHing 開咗隻 960G  ...
foobar 發表於 2017-1-8 14:18

Intel DC 3100都係TLC... 起碼3500+果D先係MLC....
不過真係唔係貴好多... MX200都2300啦.. 不如比多幾舊水買個斷電保護....

而且之前睇過MX 200拆殼有少少唔好印像.. 所以避左... 另一方面用intel係信仰
http://showmer.pixnet.net/blog/p ... 88%97-ssd-%E5%AF%A6

Intel DC 3100都係TLC... 起碼3500+果D先係MLC....
不過真係唔係貴好多... MX200都2300啦.. 不 ...
7h1r733n 發表於 2017-1-8 14:29

提到 MX200 換料, 都係嗰句, NAND 廠自己點換 NAND 同級個 spec 都一定俾足你, 最多唔同封裝方法, 我唔係太嫁意。 最怕係啲冇自己廠嗰啲大牌子, 佢地出貨唔少搞到手手貨唔同 source, 買隻 SSD 都唔知自己買咗邊水好似抽獎咁, 呢啲先最得人驚。

上面好似先有 CHing 開咗隻 960G  ...
foobar 發表於 2017-1-8 14:18

不想討論 0 同 1 ,當做優化題這邊比較易接受
你又可當我想耐用穩定D
題外話
上毒氣室聽兩部server(用hdd), 後面用嘅usb,dac,amp一樣
出黎都兩種好大風格,都只係當轉盤姐,咁大分別我都吹佢唔漲

回翻師兄:果隻960G有睇過
好似唔係貴少少波你想tum 我買姐
我記憶只有mx200,  extreme pro,840pro(?)
不過好似好多都絕種(!?

不過真係唔係貴好多... MX200都2300啦.. 不 ...
7h1r733n 發表於 2017-1-8 14:29

剛有爬文,都發現
e+d廠真係哩..

3500貴幾舊? 幾多到?

提到 MX200 換料, 都係嗰句, NAND 廠自己點換 NAND 同級個 spec 都一定俾足你, 最多唔同封裝方法, 我唔係 ...
foobar 發表於 2017-1-8 14:40

係,最僧哩D

viviwin123 發表於 2017-1-8 12:35

搵食就唔爭在嗰一千幾百啦

回覆 5# viviwin123

Micron 轉晒去 MX300, 不過大 G 數 MX200 斷估應該冇清得咁快掛。
Extreme Pro 就 Sandisk 賣咗俾 WD 開始轉 Label, 不過都見海鮮坊仲有標出黎。
850 Pro 應該唔會絕種, 但只有水貨
Intel DC 3520 上面個 Post 好似話都係 4k 有找, 比起 Extreme Pro 或者 850 Pro 都要 over 3k 真係唔貴囉。 你地買條線都幾 k 啦

剛有爬文,都發現
e+d廠真係哩..

3500貴幾舊? 幾多到?
viviwin123 發表於 2017-1-8 14:55

而家... 加左價.. 要貴1000... 早排都係貴800..