[操作疑難] SSD 儲 file 方式和消耗, 求教

SSD 會自已做 TRIM 與 Garbage Collection 保持 read write 表現
所以唔應該用盡整個容量, 這些我都明白, 情況有d似 hdd 要留位做 sector relocation

想請教的是, 在SSD上一個檔案係咪都會亂分散晒在不同cell上儲存? 尤其係不斷 trim 與 Garbage Collection 後更會不規律地分佈?
例如 (請想象紅色係一個檔案, 綠色係另一個檔案)

問題源於我用一隻 SSD 黎 save vmdk, 我有5個 vm 但只有兩個係長開住, 其餘耐唔耐先會開黎用。我發現長開果兩個好正常, 但 boot 入其他果 3 個會因為唔係成日 run 住, 出現之前有師兄話 SSD會因為唔常開機無得做 trim 和 Garbage Collection 而變慢的問題。但我唔明我隻 SSD 係長開住 (因為果2個vm要長開), 難道 trim 只會在開了機果個vm上做? 而不是整隻 SSD 做? 咁的話, 長開果個VM所用既 cell 就會高用量過好小開果個vm佔用緊果d cell? 造成消耗不平均?

以我經驗 MLC 沒呢個問題
TLC 就有呢個問題

以我經驗 MLC 沒呢個問題
TLC 就有呢個問題
freefdhk 發表於 2017-1-9 19:03

如果我係成隻 SSD 唔通電擺佢一兩個禮拜再開機, load野慢左我覺得合乎 TLC 特性。

但我個情況係長通電都唔會全隻 SSD 做 trim?

NAND Flash 以一個 page作單位讀寫 不存在上述問題

如果我係成隻 SSD 唔通電擺佢一兩個禮拜再開機, load野慢左我覺得合乎 TLC 特性。

但我個情況係長通電 ...
勁爆小朋友 發表於 2017-1-9 19:20

簡單D來講 , TLC 既壞處是不能說的秘密!  說出來只會比人話根本冇呢個問題 ,
長期不通電、長期不讀的冷檔案讀寫時很慢 , 這一些 100% 是用家的錯覺!
應該要咁說先岩了.

TLC 呢隻賊算上過一次當就算了當交下學費 ~
下次記得睇清楚 係真 MLC 定係  TLC / TLC模疑MLC.

簡單D來講 , TLC 既壞處是不能說的秘密!  說出來只會比人話根本冇呢個問題 ,
長期不通電、長期不讀的冷 ...
freefdhk 發表於 2017-1-9 21:20

MLC 一樣會有呢個問題

我唔知有無理解錯你們的答案
但我的情況係

---------------------------
|                    SSD              |
|                                         |
|      (VM1)     (VM2)         |
|                                         |
|  (VM3)  (VM4) (VM5)     |
|__________________________|

同一隻內, VM1 VM2 長開住, 無反應慢, VM3 VM4 VM5 耐唔耐開, 反應會慢d

原理上同一隻SSD應該唔會有咁大分別吧?

我唔知有無理解錯你們的答案
但我的情況係

-----------------------------
|                    SSD      ...
勁爆小朋友 發表於 2017-1-9 22:06

ssd主控自己會搬,無論你係slc mlc tlc,
佢地都會定期做回收同內部重組,係好早期的ssd先冇呢類機制
本身ssd主控就有自己的排序磁區算法,
所以先話重組磁碟對ssd無用,主控本身就會做亂序

除非你隻ssd半年以上都唔通電,唔係佢自己就會做曬以上工作
至於冇咁常開的vm會比較慢,可能同cache有關

ssd主控自己會搬,無論你係slc mlc tlc,
佢地都會定期做回收同內部重組,係好早期的ssd先冇呢類機制
本身ss ...
s84292 發表於 2017-1-9 22:09

對, 我的概念都係咁, 所以奇怪點解同一隻ssd內都會有快慢之別

對, 我的概念都係咁, 所以奇怪點解同一隻ssd內都會有快慢之別
勁爆小朋友 發表於 2017-1-9 22:11

有D SSD本身有SLC緩衝區,如果你唔常用佢會清空

VM開得慢又可能同你系統個快取機制有關,唔常開就唔CACHE 定,好正常