[技術討論] 3D TLC 係耐用+快過2D MLC!?

回覆 1# domumu

第一條 link 入面試隻 850 PRO 係 3D MLC 黎喎

這是我找到的Samsung 850 test:

write 1 petabyte都唔死, 最後係關時似有bug死左, 但NAND都未出過ERROR
ML ...
domumu 發表於 2017-1-11 01:28

你想輕鬆過1PB的話... Intel DC..

呢隻1.75PBW

800G果款係14PBW.
可惜我冇錢買..

大最大問題係TLC 佢唔係全盤模擬SLC 部分模擬SLC 好似文件寫入數據大過模擬盤就去返TLC既真正速度 咁我不如用PrimoCache
4K可以去到2XX添

大最大問題係TLC 佢唔係全盤模擬SLC 部分模擬SLC 好似文件寫入數據大過模擬盤就去返TLC既真正速度 咁我不如 ...
devilcat1 發表於 2017-1-11 02:37

PrimoCache用RAM, 熄機後不能保留data, 除非抄翻入ssd
模擬SLC係唔會有呢個問題

如果全盤模擬SLC的話, 會得翻三份一容量

PrimoCache用RAM, 熄機後不能保留data, 除非抄翻入ssd
模擬SLC係唔會有呢個問題

如果全盤模擬SLC的話,  ...
KinChungE 發表於 2017-1-11 09:07

正常要入SSD既資料都入哂SSD吧 我暫時唔見有咩問題 得閒讀場LOL睇下睇原本RAID SSD 速度有冇大分別 跑分數據好正 SET左8G 4K

正常要入SSD既資料都入哂SSD吧 我暫時唔見有咩問題 得閒讀場LOL睇下睇原本RAID SSD 速度有冇大分別  ...
devilcat1 發表於 2017-1-11 09:11

PrimoCache等於用RAMDisk做Cache, 跑分梗係正
你用Ramdisk比, 冇得比
HDD + PrimoCache都可以有好驚人成績

PrimoCache等於用RAMDisk做Cache, 跑分梗係正
你用Ramdisk比, 冇得比
HDD + PrimoCache都可以有好驚人成 ...
KinChungE 發表於 2017-1-11 09:13

個原理同TLC有咩分別 仲快D添 都係先寫入其他區再寫入真實區