[產品資訊] Intel Optane SSD DC P4800X 375GB Spec 流出

SWQ R/W: 2400/2000 MB/s
IOPS Random: 4kB R/W 550/550k
ENDURANCE : 12.3PB

SEQ READ慢過960 PRO,WRITE 快少少
RANDOM 4K IOPS 高過960 PRO唔少
用電量都高好多..唔知散熱點

咁嘅效能..同之前講嘅差好遠下
大家又覺得點呢?

我最擔心得2.4GB/sec, 拎黎當RAM用會唔會太慢
連DDR400都快過佢

ENDURANCE : 12.3PB

Micron QuantX Development Board ( for ref. )

我最擔心得2.4GB/sec, 拎黎當RAM用會唔會太慢
連DDR400都快過佢
KinChungE 發表於 2017-2-10 09:16

2.4 READ..慢過960PRO (SPEC) 上
而且LATENCY 都高過RAM好多,不過就快過SSD

2.4 READ..慢過960PRO (SPEC) 上
而且LATENCY 都高過RAM好多,不過就快過SSD
masseffect 發表於 2017-2-10 10:59

我覺得佢用黎當L2 RAM會仲適合

回覆 5# KinChungE

好似本來用意正係想係memory hierarchy加多層?
比SSD快、耐用但貴,比RAM慢但平、屬non-volatile

反而EPC成日有人以為XPoint要取代NAND SSD

回覆  KinChungE

好似本來用意正係想係memory hierarchy加多層?
比SSD快、耐用但貴,比RAM慢但平、屬no ...
EITCo 發表於 2017-2-10 12:08

我以為XPoint係取代RAM+SSD, 二合一
裝左佢就唔使插RAM

如可當RAM用, 會插在RAM槽, 但Intel 加持下, 插在RAM槽的3D X Point 可以有其他用途.

民用第一種3D X Point 產品 (Intel Optane 8000p) 好似約16-32G M.2 FF, 用途是開 Intel SRT加速另一個disk drive. 因為non-volatile, 可以開 write-back cache.

回覆  KinChungE

比SSD快、耐用但貴,比RAM慢但平、屬no ...
EITCo 發表於 2017-2-10 12:08

Intel / Micron 當然想取代NAND flash, 成功與否看$同c/p.