[操作疑難] 急求教, NVMe(Samsung950ProM.2)+z270+GTX1060兼容和裝Win7及Win10幾問

1.請問NVMe(Samsung 950 Pro M.2) +z270 + GTX1060 裝唔裝到Win7呢?full speed嗎?
大家點裝架呢?用WinPE可以手動加SRS driver嗎?定NVMe唔洗架呢?

2.請問NVMe(Samsung 950 Pro M.2) +z270 + GTX1060 裝Win10的話,用Windows10網上整個隻手指認到嗎?

3.如果用z170 ,插外顯,同時行PCIe 3 *4 既Samsung 950 Pro M.2,去到Full speed嗎?

1.請問NVMe(Samsung 950 Pro M.2) +z270 + GTX1060 裝唔裝到Win7呢?full speed嗎?
大家點裝架呢?用WinPE ...
leo_ng 發表於 2017-2-10 18:20

1. 用底板廠Tools將NVme driver加入Win7 ISO就可以裝到, 行全速, 唔需要WinPE

2. 直接認到

3. 950 PRO 可以全速

http://download.gigabyte.asia/Fi ... indowsimagetool.zip
DOWN完 開個TOOL 整合USB3.0 同埋NVME 落隻WIN7手指度

其實NVme driver又未必一定要用tool要整合到Win7 ISO內 (要30分鐘整合),
你下載完NVme driver, 在win7 ISO USB手指內, 加個folder, copy&paste放入NVme driver就得.
當你install Win7時, Win7找不到M.2 SSD, 你就指去番個folder就得, Win7 就自動幫你install番NVme driver, 咁就可以認到M.2 SSD.

1. 用底板廠Tools將NVme driver加入Win7 ISO就可以裝到, 行全速, 唔需要WinPE

2. 直接認到

3. 950 PRO  ...
AC360 發表於 2017-2-11 00:30

謝謝AC360你的用心回覆~
1. 好方法~一直唔知呢~我用開skyiar,即係有個Ghost檔,clone完入PE用skyial裝AHCI driver,但佢無update intel 200 既driver,同時無NVme,請問你知可以點人手係clone完後入嗎?因個Ghost入面好多野已經set好,用usb裝好有排set啦~^^"但PE無NVme,入去後可能見唔到隻Samsung 950 Pro M.2 ?.?

2. 謝謝你,明白了!

3.z170 有20條 PCI-E 3.0通道, PCI-E 3.0 x 16,一隻Samsung 950 Pro M.2   PCI-E 3.0 x 4用左4條,一張外顯用GTX 1060, PCI-E 3.0 x 16用左16條,岩岩好20條無啦。
咁係咪即係唔可以再加任何PCI-E 2.0/3.0 既野呢?
z270有24條 PCI-E 3.0通道就可加多隻PCI-E 3.0 x 4 既SSD,但加多張GTX 1060就降速啦?

DOWN完 開個TOOL 整合USB3.0 同埋NVME 落隻WIN7手指度
風乂KinZ 發表於 2017-2-11 01:28

多謝風乂兄你既補充~有D補充問題請都幫手睇下~^^

1. 用開skyiar,即係有個Ghost檔,clone完入PE用skyial裝AHCI driver,但佢無update intel 200 既driver,同時無NVme,請問你知可以點人手係clone完後入嗎?因個Ghost入面好多野已經set好,用usb裝好有排set啦~^^"但PE無NVme,入去後可能見唔到隻Samsung 950 Pro M.2 ?.?

2. 謝謝你,明白了!

3.z170 有20條 PCI-E 3.0通道, PCI-E 3.0 x 16,一隻Samsung 950 Pro M.2   PCI-E 3.0 x 4用左4條,一張外顯用GTX 1060, PCI-E 3.0 x 16用左16條,岩岩好20條無啦。
咁係咪即係唔可以再加任何PCI-E 2.0/3.0 既野呢?
z270有24條 PCI-E 3.0通道就可加多隻PCI-E 3.0 x 4 既SSD,但加多張GTX 1060就降速啦?

其實NVme driver又未必一定要用tool要整合到Win7 ISO內 (要30分鐘整合),
你下載完NVme driver, 在win7 ISO  ...
hpdeskjet3325 發表於 2017-2-11 11:58

多謝3325兄既回覆,

你呢個方法好好~
有個補充問題同你個方法有D似,唔知你可以都幫手睇睇嗎?
就係可以clone完img入PE人手裝NVme driver嗎?

1. 用開skyiar,即係有個Ghost檔,clone完入PE用skyial裝AHCI driver,但佢無update intel 200 既driver,同時無NVme,請問你知可以點人手係clone完後入嗎?因個Ghost入面好多野已經set好,用usb裝好有排set啦~^^"但PE無NVme,入去後可能見唔到隻Samsung 950 Pro M.2 ?.?

2. 謝謝你,明白了!

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D2
留意無xhci driver ,即係無usb3.0 2.0,即係上面個後加方法唔係work..
行緊既pe唔可以加driver,如果你個pe係windows 10係唔駛driver..
3 .放心1060係唔支持sli......

謝謝AC360你的用心回覆~
1. 好方法~一直唔知呢~我用開skyiar,即係有個Ghost檔,clone完入PE用skyial裝AH ...
leo_ng 發表於 2017-2-12 12:00

你塊咩板?   

PCI-E x 16 ( 通常用來插Display Card條槽) 是連去CPU

多謝3325兄既回覆,

你呢個方法好好~
有個補充問題同你個方法有D似,唔知你可以都幫手睇睇嗎?
就係可以 ...
leo_ng 發表於 2017-2-12 12:10

我唔太明你講什麼, 我電腦知識淺.
我只係用win7 sp1 USB手指插入USB2.0 install win7, 當win7找不到m.2 nvme ssd driver, 我就指向從預先下載好的nmve driver. win7 就認到m.2 ssd.

latest nmve driver  從以下link下載
http://www.win-raid.com/t29f25-R ... d-NVMe-Drivers.html
** samsung官網driver係.exe, 所以對新install win7係冇作用, 因win7讀不到.exe

類似以下link的做法.
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=300&t=3651990