[產品資訊] 今個月前後買左3隻adata SX930

想買ssd但求穩定 正常用唔係要睇跑分數字 之前用開sp920都無咩伏
見腦場其他牌子TLC 256gb得3年保都要6 700
隻adata前旗艦SX930 256gb MLC 5年保先6百中
見上網無咩穫氣 廢事煩就買佢

用落裝notebook又同平時其他ssd一樣咁鬼快 無要求收哂貨

前後三隻
由月頭6百幾 每隔一個星期買就貴廿元
去到最後果隻要695
重要正都 中央田 大一 匯訊全部賣哂
要去到細鋪先找到最後2 3隻貨尾

256gb 要MLC 又要長保唔過千 真係越黎越難找

想買ssd但求穩定 正常用唔係要睇跑分數字 之前用開sp920都無咩伏
見腦場其他牌子TLC 256gb得3年保都要6 700 ...
lkh_214 發表於 2017-3-11 23:40

Adata SU900 3D MLC 5年保 256GB $745

Adata SU900 3D MLC 5年保 256GB $745
patklchung 發表於 2017-3-12 09:00

咁我不如平d買返mlc

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

回復 3 #lkh_214

su900都係mlc

via HKEPC Reader for Android

回復 lkh_214

su900都係mlc

via HKEPC Reader for Android
chris_au_yeung 發表於 2017-3-12 14:43

sx930 MLC每層最多寫2次 又預留左16gb做士啤

su900 3d mlc每層寫2次以上 又唔知新技術穩唔穩定
起碼我睇mobile 01 sx930 出左咁多年 果邊既post都無人話有伏

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

過路提示

SX930 並非一般的 SSD 消費級 MLC, 是命名所謂的廉價 企業級 MLC+(也非 eMLC)
特性以低成本穩定為主而非效能級
所以, 鳥廠用上 SLC 為緩存 cache 增加效能, 256GB 有 8GB SLC

參考一個
http://www.anandtech.com/show/94 ... gb-480gb-ssd-review
http://www.tomshardware.com/revi ... 30-ssd,4240.html#p2

另外尾貨, 買小見小, 已推出市場近兩年了

sx930 MLC每層最多寫2次 又預留左16gb做士啤

su900 3d mlc每層寫2次以上 又唔知新技術穩唔穩定
起碼我睇 ...
lkh_214 發表於 2017-3-12 15:11

新技術其實好過舊技術

如果講無伏,其實最近都無咩SSD 係有伏啦