[一般問題] 係咪是但去黃金買隻4百幾左右的SSD都快過曬任何7200轉HDD ?

其實咁問感覺好白痴下....... , 但我又唔係咁確定 , 主觀上係 , 但有時見人出機都仲係淨用HDD ....

其實咁問感覺好白痴下....... , 但我又唔係咁確定 , 主觀上係 , 但有時見人出機都仲係淨用HDD .... ...
netmen 發表於 2017-4-8 00:03

HDD每GB平過SSD十倍(HDD $0.2/GB vs SSD $2.5/GB),但HDD嘅IOPS差過SSD好多(HDD 大約500 IOPS vs SSD 大約 5000 IOPS),要用嚟放大量數據而又對IOPS無要求嘅話HDD係好過SSD。

用SSD嘅目的係因為IOPS夠快,Windows開機、開軟件以到Load遊戲對IOPS要求好高,用SSD可以令開機開軟件反應快HDD好多,當你用過SSD/SSHD裝OS軟件同遊戲就唔會想返轉頭。

所以好多人都係SSD裝Windows/Game/Software,再加隻HDD放Video/Photo/Download,想穩陣嘅就再加隻外置HDD做Backup,但如果啲檔案係要幾部電腦都開到嘅,有啲人就索性全部檔案放喺NAS上面(另外再定期Backup部NAS入面啲檔案),部電腦就只得SSD。

裝Window的話係

SSD一定係,  usb flash drive 一定唔係
想SSD長命, 一定要google吓

回覆 2# harryytm

呢位師兄講得好啱。
不過衣家新出的HDD快過幾年前的好多,  HD Tune 有~200MB/sec, 要大容量又冇budget都可以接受.

我得4百蚊
1.買128GB  定係買1TB?
2.下載既野最好出現在桌面,多個資料夾我會搵唔到
3.WINDOWS用左1半,裝多隻GAME又唔見20GB  (隻SSD最好8分滿,再多就GG了)

如果你幫人整電腦...當然以最少麻煩為主
如果幫自己整又唔同講法

機械動作。。。。。一定慢d。。。。。

電腦用到手機ROM,
即係eMMC就好了,
慢SSD唔係好多但平得好多。

回覆  harryytm
不過衣家新出的HDD快過幾年前的好多,  HD Tune 有~200MB/sec, 要大容量又冇budget都可以接受.
jhkc 發表於 2017-4-14 17:14

HDD讀寫大檔案係可以上百幾二百MB,但讀寫細小瑣碎檔案時依然好慢。
例子:
Toshiba 3TB 4k read 0.755MB/s:http://www.technologyx.com/pc-ha ... less-than-0-03gb/2/
PNY 480GB SSD 4k read 37.37MB/s:http://www.technologyx.com/featured/pny-cs1311-480gb-review/3/

HDD讀寫大檔案係可以上百幾二百MB,但讀寫細小瑣碎檔案時依然好慢。
例子:
Toshiba 3TB 4k read 0.755MB/ ...
leave 發表於 2017-4-14 17:45

隨機讀取IOPS少係HDD死症,SSHD可能好少少,不過隻碟要隨機讀取過幾次同一個位先至會快,而且個NAND得8GB。