其實講到尾Tim仔都係生意人,點解要咁愚蠢壓抑炒風?

Tim仔同教主理念完全唔通,所有決定都只係「向錢看」,早兩日有報導指他出玫瑰金都係因為中國人人鐘意而已。

作為聰明嘅生意人,應該唔會唔知道「炒賣」iPhone會令6s 賣得更多,簡單的「饑餓行銷」經濟學麻...

但蘋果今次竟然「間接」打擊炒賣,大陸首發長期供貨、香港6s大貨到夜晚先賣完、又改IR遊戲唔比鄭中基、回鄉證又收皮...

點解佢要咁做?

「炒賣」iPhone會令6s 賣得更多
how can you prove this?
舊年有幾個同事買唔到iphone6轉左去買Android

「炒賣」iPhone會令6s 賣得更多
how can you prove this?
舊年有幾個同事買唔到iphone6轉左去買Android ...
黑膠漿 發表於 2015-9-14 17:54

買唔到情願唔買,我相信有一定數量嘅人會係咁。

而「炒賣」可以增加銷量呢方面則會較明顯,最少身邊好多炒開的人都唔敢或減少持有,以前全盛時期可能一個炒家都炒賣20-50部,今年可能只入10部8部。

當然你可以話炒家唔買的貨,市場都會有「用家」吸納,但有無咁多「用家」呢?我覺得係疑問。

買唔到情願唔買,我相信有一定數量嘅人會係咁。

而「炒賣」可以增加銷量呢方面則會較明顯,最少身邊好 ...
hackentsui 發表於 2015-9-14 17:58

冇用家d貨最終去左邊?
唔通先達炒價同你收部機擺o係鋪做古董?

冇用家d貨最終去左邊?
唔通先達炒價同你收部機擺o係鋪做古董?
黑膠漿 發表於 2015-9-14 18:01

No,你誤會我嘅意思。我唔係講無用家,而係講因炒風買唔到iPhone而轉An機的「「準用家」不多而已。

另外當然唔會擺在鋪變古董,因為蘋果無需求自然唔會生產咁多部...

回覆 1# hackentsui

評估上年經驗, APPLE 可以落更大訂單, 以取得更低平均成本, 貨多左, 自然多人訂到, 就自然比人感覺炒唔起
   但對公司黎講, 每賣多一部就賺多一部錢,  就算需求再多倍, APPLE 照樣原價賣, 唔會好似經濟學圖咁需求多就價格上升, 咁你話好似上年咁有需求但唔夠貨賣,  定係好似今年咁多多貨都有, 只要你黎買.
邊樣賺錢D?

附加: 饑餓行銷比中間人賺果D錢, APPLE有冇得益?      每部都係原價賣,   點解要饑餓行銷

No,你誤會我嘅意思。我唔係講無用家,而係講因炒風買唔到iPhone而轉An機的「「準用家」不多而已。

另外 ...
hackentsui 發表於 2015-9-14 18:04

炒賣會唔會增加額外需求好難驗證
始終有炒風各大傳媒都免費幫佢賣廣告
不過Apple最大市場美國冇炒風都賣得咁好
唔需要靠呢d旁門左道o既

回覆  hackentsui

評估上年經驗, APPLE 可以落更大訂單, 以取得更低平均成本, 貨多左, 自然多人訂到 ...
twaiho2003 發表於 2015-9-14 18:16

咁部分客人有種心態
一樣新野要等下唔係人人有先馨香架嘛
如果一開波就人人買到就冇得炫耀啦

美國以往都無炒風 ?
點解會無 ?