公司用NAS, 唔知用Synology DS112好, 定係QNAP TS-112好

小弟公司幾年前買落個DS207,而家想換個harddisk同NAS,因為而家個都幾慢同唔夠位。
心目中有2個選擇,Synology DS112 同 QNAP TS-112 ,因公司只預$2500 budget(連 harddisk)。
首要用途係backup、同步Data(多數在深夜時間做"排程同步"),有時亦有需要從遠端下載data。除咗上述用途,亦希望建立個photo server 和 FTP。速度最好有至少30-40MB/s。
之前用DS207都覺得ok易用,但試過一次system死咗攪到要format重裝過,同埋速度有啲慢,得10MB/s左右(屋企隻DS109j仲衰,backup速度得2-3MB/s)。而喺呢度聽啲師兄講公司最好用QNAP,但操作上又好似唔及Synology咁方便易用,所以苦惱緊,希望師兄俾D意見。

QNAP better support

目前S記是多工介面,Q記是樹狀介面,都是AJAX互動介面,操作上都很容易,很多功能都有精靈逐步引導設定

回復 2# samuelyau

Why and how? Thank you.

QNAP better support
samuelyau 發表於 2012-5-16 17:43

邊方面better support? 唔多覺~_~

操作上又好似唔及Synology咁方便易用,所以苦惱緊,希望師兄俾D意見
samcam 發表於 2012-5-16 17:17

呢個問題ching可以去各大腦場有賣nas的店親自了解操作介面,有唔明的地方又可以問店員(有時QNAP專員也會在場即場介紹),SUPPORT除了有香港代理外,台灣也有ONLINES SUPPORT,還冇理是否保養期內,電腦產品網路來說叫最好吧

小弟公司幾年前買落個DS207,而家想換個harddisk同NAS,因為而家個都幾慢同唔夠位。
心目中有2個選擇,Syno ...
samcam 發表於 2012-5-16 17:17

我屋企用Synology, 公司就Qnap同Synology都有, 操作方面感覺上Synology比較順手D, 功能方面就兩間都好類似

另外想問下點解唔用雙碟model 呢? 放係隻NAS到既野無左都唔緊要?

Syno support都幾好, 有事佢地寄野俾你換同試. 過咗保都可以問問題, 佢地會照答.

我屋企用Synology, 公司就Qnap同Synology都有, 操作方面感覺上Synology比較順手D, 功能方面就兩間都好類 ...
Stone08 發表於 2012-5-16 23:55

我friend 個行緊Raid 5都一次過壞咗,所以雙碟行raid唔一定穩陣

商用的話, CPU快D, Ram多D, 較好.  相同價錢下, Q記硬件會比S記好小小.