[操作疑難] 想問有關DS 212 配wd green 行raid的問題

有日行落centrxxxxxx 問ds212價,順便問wd green 兩隻行raid 1,
sales答案係: 因為wd green會變速冇恆速,行raid會影響速度同壽命。

但據我所知好似唔多關事... 有冇師兄可以解答到我呢個問題?
究竟用WD GREEN 會唔會有咁既問題。。

萬分感激。

有日行落centrxxxxxx 問ds212價,順便問wd green 兩隻行raid 1,
sales答案係: 因為wd green會變速冇恆速 ...
peonyk 發表於 2012-5-21 00:57

主要係 WD Destop HDD 無 TLER ( time-limited error recovery ) & 唔係 RUNNING FOR 24HRS * 7
所以唔單止 Green, Blue, Black 都係
要用企業版
http://wdc.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/1397

但記憶中死雞, 三叔好似無 Cut TLER
其實都無咩所謂, 依到好多 CHING 都係咁用

*腦場既係 Sales, 不能寄望太多, 聽下就算

主要係 WD Destop HDD 無 TLER ( time-limited error recovery ) & 唔係 RUNNING FOR 24HRS * 7
所以唔單 ...
Owner.S 發表於 2012-5-21 01:47

雖然唔寄望太多落腦場sales,但佢講到好肯定。

anyway,唔該哂師兄,姐係買green都冇所謂,我最怕佢講果樣野會影響到harddisk speed and reliability

印象中wd green 好似多左個唔知乜乜suspend,要手動disable 左佢。
否則長開的話隻arm 不停又開又閂好快死

要用 widle3 disable 左個 timer
去 google search. 大把料.
synology forum 亦有人講到最新的 dsm 已自動幫你 disable.
但係我唔放心, 都係自己 disable 一次. 跟住再 monitor 住個 LCC count.

要用 widle3 disable 左個 timer
去 google search. 大把料.
synology forum 亦有人講到最新的 dsm 已自動 ...
blueLakH 發表於 2012-5-21 08:24

many thanks!!!

wdidle3你睇返資料,只係幾隻model要用,我6隻green,其中1隻係4年前左右買,冇行wdidle3, 日日bt都冇野,1年前買3t,係ds211j行raid 1 7x24咁開咪又冇野,所以呢d野都係唔好亂攪好

佢個 wdidle3 其實好醒的, 如果你的 HD 唔係佢管轄範圍, 佢係唔會俾你郁到任何野的
(以上純粹小弟經驗)

wdidle3你睇返資料,只係幾隻model要用,我6隻green,其中1隻係4年前左右買,冇行wdidle3, 日日bt都冇野,1年前 ...
greatzelda 發表於 2012-5-21 09:51

wdidle 唔係 FOR ALL WD GREEN
淨係某幾隻用, 要睇番
因為 SET 錯左係其他型號, 反而令到 HDD 係咁卡卡聲, 係到勁快咁 IDLE ->RUN->IDLE

但 wdidle 同用 RAID 就咩無關係, 係 TLER 影響大D, 當 HDD BOOT 唔起個陣

http://www.synology.com/support/ ... id=407&lang=cht

姐係跟住呢個set就冇問題?